Endokrinológia: növények fitoösztrogéntartalma?

Tisztelt Szakértő!

33 éves vagyok, idén júniusban mellrákot diagnosztizáltak nálam (még menstruálok, 2éves kisfiam szoptatása alatt alakult ki a csomó a mellemben) , a szövettan alapján nagyon agresszív, gyorsan osztódó daganatról van szó, 100%-ban ösztrogén és progeszteron pozitív, HER2+++. Most kemoterápiát kapok, utána hormonkezelést tervez az orvosom.Sokat olvastam a rákbetegségben ajánlott táplálkozásról, különféle diétákról.Ezekben gyakran szerepel, hogy el kell hagyni az állati fehérjéket, és pl. sok szójaterméket kell fogyasztani.Ugyanakkor azt is olvastam, higy sok növényben, de a szójában kifejezetten sok fitoösztrogén van (pl. változókori tünetek enyhítésére is ajánlanak különböző szójakivonatokat) Az lenne a kérdésem, hogy mivel nálam hormonérzékeny daganatról van szó, nem káros-e a sok szója fogyasztása, nem hat-e ez a hormonkezelés ellen? Azt olvastam, hogy a fitoösztrogéneknek agonista, és antagonista hatásuk is lehet.Lehet azt tudni, hogy mikor milyen? Kérem, ne írja. hogy kérdezzem meg erről a kezelőorvosomat, mert megtettem, és fogalma sincs róla, egyébként is negatívan nyilatkozik mindenféle természetes "gyógymódról", illetve a helyes táplálkozás gyógyulásban való szerepéről. A betegségemről talán még annyit, hogy júliusban kiderült, hogy apró tüdőáttéteim is vannak, tehát a hormonkezelést folyamatosan kapni fogom, kiújulás, illetve az áttétek növekedése esetén pedig újabb kemoterápiát.Szíves segítségét előre is köszönöm.Üdvözlettel: Eszter

Dr. Váróczy László PhD válasza fitoösztrogén témában

Kedves Eszter!

Kicsit hosszabban válaszolok a szokásosnál, mert úgy látom, hogy csaknem "szakértővel" van dolgom.

33 éves korban megbetegedett emlőrákban. Az bizony elég nagy baj.

Pláne, ha éppen kisgyermeke is van az embernek.

Ennek a lelki terhe szinte elviselhetetlen, de pont az Ő érdekében erőt is kell adjon egy évekig tartó küzdelemhez.

Lényeg:

Nem írja a Grade-nek nevezett fokozatot, de gondolom, hogy Grade III típusról van szó. Sajnos nem írja a szövettani szerkezetet (ductális vagy lobuláris) , de a nyirokcsomók állapotát sem.

Mindenesetre a kicsi tüdő-áttétek is nagyon rosszat jelentenek. Tényleg egy hónappal a primér daganat felfedezése után (júniusról júliusra? ) már áttétek jelentkeztek, vagy a daganat már régebben ott volt a mellben?

A hormonreceptor erős pozitivitás azért javít a helyzeten, az végre egy jó hír.

Igen agresszív kemoterápiát kell kapnia legalább 6 ciklusban, mely kombinált kezelés tartalmazzon mindenképpen tiszafa származékot (Taxol-t, vagy Taxotere-t) is, majd utána a menstruáció leállását (a petefészkek időleges leállását) előidéző Zoladex injekciókat kellene kapni 5 éven keresztül. A Zoladex (goserelin) mellé Zitazonium (tamoxifen) tablettát is javasolt adagolni.

Hajhullással számoljon, majd a hormonkezelés alatt igen erős klimaxnak megfelelő tünetekkel.

A HER2 +++ pozitivitás miatt Herceptint is kellene kapnia a kemoterápia és a hormonkezelés mellett.

Rosszabbodás esetén (pl. a tüdőáttétek növekedni kezdenek) a kemoterápia más szerekre történő váltása, sőt bizonyos "célzott" terápiák is szóba jönnek (pl. a daganatos erek képződését némileg gátló Avastin (bevacizumab)

Ösztrogén (akár fitoösztrogén) tartalmú anyagokat most semmiképpen ne szedjen!

A táplálkozással és egyéb szerekkel való bűvészkedés nagy része igen jó üzlet.   A női lapokban - és sokszor a patikákban ingyen elvehető reklámújságokban - olvasható közlemények ugyanazokat a dolgokat írják le évek/évtizedek óta. Néha az az érzésem, hogy a cikkek évenként-szó szerint megismételődnek ebben, vagy abban a lapban. Szajkózzák a fokhagymát, a céklát, az aloe verát,  a bioenergiát, a búzacsírát, a macskakarmot, a cápaport, a sárga - piros zöldségek -gyümölcsök flavonoidjait, a fagyöngyöt, a különféle vizeket, stb. és kizárólag a veleszületetten rohadék irígy doktorokat tartják felelősnek azért, hogy ezek igazándiból nem nyertek teret a klasszikus orvoslásban. 

Miért mondom ezt? Mert igazi szakmailag megalapozott,   a gyógyszervizsgálatok logikája szerint szabályozott, ú.n. kontrollált, prospektív, kettős vak (stb.) vizsgálat egyik ilyen anyagnál sem igazolt valódi, jelentős (hogy már a biostatisztika nyelvén beszéljünk "szignifikáns") hasznot - legalább is emberben, kukacokon, fehér egereken és tücskökön talán igen.

Nem akarom a táplálék-kiegészítőket gyártó - óriási haszonkulccsal és ezért hatalmas tőkével rendelkező - cégeket megnevezni, de sokszor a fent említett cikkecskékkel azonos oldalon - vagy a szemben lévőn - láthatja (egész véletlenül) az éppen aktuális "csodaszer" hirdetését, telefonnal, e-mail-lel. Természetesen irreális áron kerülnek forgalomba.

Ettől még hatásosak lehetnének, de sajnálatomra nem jók, mármint rák ellen.

Javaslatom: az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás, a nyugodt családi élet, stb. fitten tartja az embert, és könnyebb lesz elviselni a kezelésekkel járó kemény megpróbáltatásokat. Egyen azt, amit a szervezete kíván, ez belénk van kódolva évezredek óta. A káros,  szervezetünknek nem kellő dolgokat úgyis elutasítjuk, ez is belénk van kódolva - védekezünk, életben akarunk maradni. Fogja tapasztalni, amikor a kemoterápiát kapja: a szervezet azt hiszi, hogy meg akarják mérgezni, és hányingerrel, hányással reagál, pedig nem jutott a gyomrunkba semmi romlott,  se mérgező bogyók,  se pl. mérgesgomba sem. Mégis kiűrítjük a gyomrunkat, hányunk. Mert a hányásközpontunk veszélyt jelez, meg akar óvni minket a bajtól.

Küzdjön saját maga, és a családja miatt!

Ha néha-néha megtisztel levelével, követném sorsa alakulását.

KézcsókkalÜdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. szeptember 22., 10:42; Megválaszolva: 2009. szeptember 22., 10:42
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Ujabb szövetminta vétel...
Szövettani leírás jelentése
5 évvel ezelőtti emlőrák metastasisa merült fel PET CT és koponya MRI képalkotó diagnosztikai leletek alapján. A koponya csontból vett szövettani...
Jobb mell fájdalom
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?