Csomók a mellemben - Mi lehet az oka?

Hónapokkal ezelőtt vettem észre, hogy csomók jelennek meg a mellemben, de nem tudom mindig ugyanott kitapintani, illetve akkor még csak menstruáció előtt jelentkeztek. Mostanában már menstruáció után is sokszor feszül a mellem, mindkettőben érzek csomókat, de általában nem ugyanott. Mennyire kell megijednem?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza emlő, csomó, mastodynia témában

Az emlőben talált elváltozások az Ön életkorában a menstruációs ciklussal összefüggésben lévő eltérésre utalhatnak. Ezt mastodyniának nevezzük. Ebben az esetben az emlő kötőszöveti állományának hormonális hatásra bekövetkező helyi duzzanatáról van szó.

Mivel Ön már hónapokkal ezelőtt is észlelt csomókat a mellében, mindenekelőtt azt tanácsolom, hogy ne halogassa az orvosi vizsgálatot. A nőgyógyász általában ugyancsak hasonló módszerrel tudja áttapintani a mellét, mint saját magának, viszont szakember lévén a durvább kóros elváltozásokat ki tudja szűrni.

Általában azon betegeket, akiknek kifejezett emlőpanaszuk is van további műszeres vizsgálatra küldjük. Életkorára való tekintettel elsősorban a mellek UH-os vizsgálatára fog sor kerülni. Lehetősége van ennek elvégzésére a lakóhelyéhez közel eső rendelőintézetben vagy kórházban működő speciális Emlő Szakrendelésen is. Erről érdeklődhet háziorvosától vagy nőgyógyászától. Az Ön által említett stressz valóban hozzájárulhat a probléma kialakulásához, hiszen a hormonális egyensúlyt is befolyásolhatja.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 23:44; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:44
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat