Érzékeny mellek cisztákkal - Aggódnom kell?

34 éves nő vagyok,  az előző években a mell érzékenysége miatt többször készítettek emlő UH-os vizsgálatot, negatív eredménnyel. Ellenben a héten az UH vizsgálat során a belső-felső quadránsban, az areola széle mellett 1 cm-nél kisebb, környezetétől alig elkülönülő, echoszegény solid képletet találtak. (Volt még 3 kisebb cystosus képlet is.) A héten végzett mammográfia is negatív volt, de elmondták, hogy a mirigyes melleknél nem mindig látszik minden a mammográfián. Az emlőben egyébként csomó nem volt tapintható és az hónaljban sincs kóros nyirokcsomó. Mit jelent a kapott diagnózis?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza ciszta témában

Az Ön korában az emlő cystás elváltozása nem ritka eltérés, mely az emlő érzékenységét egyértelműen magyarázza. Ebben az életkorban a mammographia nem az elsődleges vizsgálómódszer. Az ultrahang az érzékenyebb eljárás. A leírt elváltozások a követésen kívül egyéb teendőt nem igényelnek.

A cytológia vizsgálat negativitása esetén nincs miért aggódnia. A 8x5x8 mm-es környezetétől alig elkülönülő, echoszegény solid képletet és a cysták az emlő kötőszövetes elemeinek jóindulatú eltérése. Járjon évenként szűrésre, bár ebben az életkorban még nem kötelező, és így amennyiben évekkel később probléma adódna, időben ki fog derülni. Ez úton is kívánom hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát.

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. július 14., 23:42; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:42
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2