• Mi a megengedett sugárkezelés után?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Emlőműtétem után sugárkezelésben részesültem. Kérdésem, hogy a sugarazás után járhatok-e gyógyfürdőbe? Mit tegyek még?

        WEBBeteg szakértő válasza a sugár, emlőrák, emlődaganat témában

        A sugárkezelés befejezése után még dolgozik a sugár kb. 4-6 hétig. Ez alatt az idő alatt otthon tornázzon, karkörzéseket végezzen az óra járása szerint 10-20-szor, majd visszafelé 10-20-szor naponta többször. Próbálja meg, hogy az érintett oldali kar ujjai mennyire érnek fel az ajtófélfán. Egyre magasabbra fog nyúlni - nem sül be, nem rozsdásodik be a vállízület.

        A reumatológusok TILTANI szokták a gyógyfürdő (különösen a meleg és Rádiumos vizek) használatát sugárkezelésen átesett betegeken. Nem teszik helyesen. 4-6 héttel a sugárkezelés utolsó napja után mehet gyógyfürdőbe.

        Akutan, éppen kezelés alatt álló rákbetegeknél valóban nem helyes. De itt nem erről van szó: kiegészítésképpen (posztoperatív céllal, vagy más szóval adjuváns céllal) kapott sugárkezelést.
        Az emlőrákkal foglalkozó könyvek garmadáját olvastam már el, egyik sem ír egyetlen szót sem arról, hogy posztoperatív sugárkezelés után - némi türelmi idő után - nem szabadna gyógyfürdőbe menni.

        Menjen a fürdőbe, ott a vízben is tornáztassa a karját, vállát, gerincét. Jót fog tenni. Természetesen NE NAPOZTASSA közvetlenül a sugárkezelt bőrterületet. Napra mehet, de ne napoztassa.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2009-07-14 23:35:43; Megválaszolva: 2009. július 14., 23:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Egymillió migrénes
        A te életedet mennyiben befolyásolja a migrén? Alábbi tesztünkből kiderül.
        Tiszta orrok, nyugodt napok