Mikor végezhető el az emlő helyreállító műtét?

Tisztelt Nagykálnai Tamás Onko-Radiológos Főorvos Úr!

Először is elnézést kérek, ha hosszasra nyúlik a beszámolóm.

Megpróbálom röviden leírni az anamnesist. 2004-ben jobb emlőben csomót észleltem. Mammographia - fibroadenoma. 2006. 09. Mammographia: neg. 2009. 05-bna jobb axillában csomót tapintottam. Ism. Mammogr. vizsg. 3 db. szb. kontúrú, echoszegény képlet. jo. axillában kissé atypusos nycs. 05.22. diagn. asp. cyt.: Hámtumor nycs. áttéte. 05.24. Hist.: Carc. duct. invas. mamm. l. d. nucl. gr. 2. Több g-ban a dag. nyirokér inv-a igaz. Onkotaem vél.: opus előtt 3 neoadj. kez. 08.03. abl. mamm. l. d. teljes nycs. elt. Hist.: infiltráló ductus cc. pT2n1 ER: neg. PR: neg. CB 11 viszont 3+ eredményt adott - 4 nycs-ból 3-ban cc. met. található. Ezt követően újabb 3 neoadj. kezelés, majd 25 irrad. történt. 1 évig Herceptin inf-t kaptam. Jelenleg mindenen túl vagyok,  a kontroll vizsg-k is neg-k. Legközelebb 08-ban kell mennem vizsg-ra. Magam is Eü. dolg. vagyok. Mindent úgy csináltam végig, hogy közben dolgoztam. Ez nagyon nagy erőt adott, mert szeretem a munkámat és a Kollegák is nagyon tolleránsak voltak, nélkülük nem tudtam volna végig csinálni. De vége és most élvezni szeretném, hogy újra "egészséges" vagyok. Szeretném tudni, hogy mik a kilátásaim és mikor ajánlja a helyreállító műtétet. A leggfontosabbat még elfelejtettem, 50 éves vagyok, 2 gyerekem van. Remélem, hogy mindent elárultam, ami segítségül szolgálhat a válasz adásához. Még csak annyit, hogy jelenleg remekül érzem magam., pedig én is szenvedtem a kemoth. alatt és nekem is voltak kemény pillanatok, de túl éltem és ez a fontos. Nagyjából tisztában vagyok mindennel, de az esélyeimet csak latolgatni tudom. Sok válaszát elolvastam és nagyon szimpatikusak a hozzászólásai. Elnézést, hogy ilyen sokáig elrabolom az idejét, nagyon kíváncsian várom válaszát, tisztelettel: Probst Tiborné Rosszka.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza emlőrák témában

Kedves Kérdező!

Elütötte szerintem a dátumot a 2-3 sorban, nem lehetett az 2009-ben.

Na, mindegy.

Neoadjuváns kezelés, műtét, adjuváns gyógyszeres kezelés, sugárkezelés történt, 1 évig Herceptint is kapott kicsit nagyra növesztett (T2, azaz 20 mm-nél nagyobb, miért nem igazolták már előbb? ) emlőrákja miatt, mely 3 pozitív hónalji nyirokcsomóval járt. Hormonra nem volt érzékeny, de HER2 pozitív volt.

Korrekt kezelési sort kapott.

Most teljesen negatív kivizsgálási leletei vannak.

Magam részéről 2-3 év várakozást szoktam javasolni a műtét/sugárkezelés és az emlő rekonstrukció között. Ha az eredeti műtét és sugárkezelés l2007. tavasza előtt volt, akkor meg lehetne fontolni egy rekonstrukciós műtétet.

Ha fontos, ha ragaszkodik lelkileg hozzá.

Tudni kell, hogy a rekonstrukció sokszor nem egy, hanem kettő-három műtéti beavatkozást jelent, tehát egy folyamat (bimbóképzés, a szimmetria biztosítása, stb.) . Nem kis vállalkozás.

A sugárkezelés miatt egy kissé nehezebb dolga lesz az operatőrnek, dehát ez már az ő dolga.

Drukkolok.

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. június 11., 15:40; Megválaszolva: 2011. október 05., 12:45
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2