Miről van szó pontosan?

A napokban 4mmes cisztát találtak a balmellemben.Semmilyen tünetem nem volt, manuális vizsgálatot kértem a nőgyógyászomtól, tapintásra nem érezhető. Menstruáció előtt mindig is feszült, mostanában jobban mint eddig. 33 éves vagyok, még nem szültem, valószínűleg hormonális okai vannak, de a biztonság kedvéért elküldtek uh-ra.Ezt találták. Több kérdésem is van: három hónap múlva kontroll, addig a nőgyógyászom e vitamin szedédét javasolta, ami segíti a felszívódást. Ha nő vagy vagy nem szívódik fel, egy tűvel kiszippantják. A vizsgáló orvos még annyit mondott, az aggasztó lehet, hogy egyedül van, mert a ciszták sokan szoktak lenni. Valóban aggasztó? Honnan látják, hogy ez ciszta? Ilyenkor látják hogy ez nem rák? Vagy csak a méretéből gondolják?   A kiszippantás műtét, vagy minta vétel? Ha kiszippantják rendben lesz? A nőgyógyászom szerint gyakori, jönnek mennek. Lehet hogy már eddig is volt, csak valóban felszívódott? Az e vitamin tényleg segít? Honnan látják mammográfia, és egyéb nélkül hogy meddig jóindulatú ciszta, vagy már nem az? Semmit sem tudok erről a témáról, ez biztosan érezhető. Nagyon megijedtem, bár mindkét orvos azt mondta nem kell megijedni. Ez mindig így van, hogy várunk, semmit sem téve hogy változik -e és addig telik az időnk? Ha nem megyek el, megy minden tovább mint eddig.Jól vagyok, és nem érzem magam betegnek.Köszönettel várom válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza ciszta témában

Kedves Hölgyem!

Az első fontos dolog, hogy a ciszta lehet egyedül is, az nem baj, és valóban gyakran található, sokszor mellékleletként. Ami jó, hogy utánkövetik, és lesz kontrollvizsgálat is. Azt, hogy ciszta az UH-on lehet látni, mert egyszerűen más képet ad, és látható az üreg a belsejében. Függetlenül a mérettől ez megállapítható, egészen nagy ciszták is lehetnek. A mammográfia sem láthat ennél többet, hanem más jellegű információt adhat, lehet, hogy kérni is fogják ezt a vizsgálatot is. Azt, hogy egy elváltozás milyen jellegű, biztosan nem lehet "ránézésre" megállapítani, ezért kell több vizsgálatot is végezni, és ha a legkisebb gyanú is felmerül, akkor műtétre van szükség. Egy kiszippantás során is nyerhetőek sejtek a cisztából, ami hasznos információ lehet. Ezért mondta orvosa, hogy szükség esetén ezt is el lehet végezni.

Valószínű hormonális oka lehet a jelenlétnek, de mivel ott van, mindenképpen érdemes ellenőrizni az elváltozást. Amit viszont javasolnék, hogy emlőszakrendelésre is kellene elmennie, ami sebészeteken található. Azért más ez, mint a nőgyógyász, mert bármilyen műtét (még a szippantás is) a sebészetre tartozik, és nem a nőgyógyászatra. Tehát egy nőgyógyásznak kell tudnia vizsgálni az emlőket, de a beavatkozásokat nem itt végzik.

Nem tudom, az E-vitamin fog-e segíteni, de ártani biztosan nem árt, a doktorának biztosan jó tapasztalata van ezzel a vitaminnal.

Aggodalomra szerintem sincs semmi oka, hiszen egy gyakori, ártalmatlan elváltozást találtak, melyet korrekten ellenőriznek, próbáljon megnyugodni, és ne is érezze magát betegnek, mert nem az.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2009. június 06., 23:14; Megválaszolva: 2011. október 04., 14:48
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2