Miről van szó pontosan?

A napokban 4mmes cisztát találtak a balmellemben.Semmilyen tünetem nem volt, manuális vizsgálatot kértem a nőgyógyászomtól, tapintásra nem érezhető. Menstruáció előtt mindig is feszült, mostanában jobban mint eddig. 33 éves vagyok, még nem szültem, valószínűleg hormonális okai vannak, de a biztonság kedvéért elküldtek uh-ra.Ezt találták. Több kérdésem is van: három hónap múlva kontroll, addig a nőgyógyászom e vitamin szedédét javasolta, ami segíti a felszívódást. Ha nő vagy vagy nem szívódik fel, egy tűvel kiszippantják. A vizsgáló orvos még annyit mondott, az aggasztó lehet, hogy egyedül van, mert a ciszták sokan szoktak lenni. Valóban aggasztó? Honnan látják, hogy ez ciszta? Ilyenkor látják hogy ez nem rák? Vagy csak a méretéből gondolják?   A kiszippantás műtét, vagy minta vétel? Ha kiszippantják rendben lesz? A nőgyógyászom szerint gyakori, jönnek mennek. Lehet hogy már eddig is volt, csak valóban felszívódott? Az e vitamin tényleg segít? Honnan látják mammográfia, és egyéb nélkül hogy meddig jóindulatú ciszta, vagy már nem az? Semmit sem tudok erről a témáról, ez biztosan érezhető. Nagyon megijedtem, bár mindkét orvos azt mondta nem kell megijedni. Ez mindig így van, hogy várunk, semmit sem téve hogy változik -e és addig telik az időnk? Ha nem megyek el, megy minden tovább mint eddig.Jól vagyok, és nem érzem magam betegnek.Köszönettel várom válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza ciszta témában

Kedves Hölgyem!

Az első fontos dolog, hogy a ciszta lehet egyedül is, az nem baj, és valóban gyakran található, sokszor mellékleletként. Ami jó, hogy utánkövetik, és lesz kontrollvizsgálat is. Azt, hogy ciszta az UH-on lehet látni, mert egyszerűen más képet ad, és látható az üreg a belsejében. Függetlenül a mérettől ez megállapítható, egészen nagy ciszták is lehetnek. A mammográfia sem láthat ennél többet, hanem más jellegű információt adhat, lehet, hogy kérni is fogják ezt a vizsgálatot is. Azt, hogy egy elváltozás milyen jellegű, biztosan nem lehet "ránézésre" megállapítani, ezért kell több vizsgálatot is végezni, és ha a legkisebb gyanú is felmerül, akkor műtétre van szükség. Egy kiszippantás során is nyerhetőek sejtek a cisztából, ami hasznos információ lehet. Ezért mondta orvosa, hogy szükség esetén ezt is el lehet végezni.

Valószínű hormonális oka lehet a jelenlétnek, de mivel ott van, mindenképpen érdemes ellenőrizni az elváltozást. Amit viszont javasolnék, hogy emlőszakrendelésre is kellene elmennie, ami sebészeteken található. Azért más ez, mint a nőgyógyász, mert bármilyen műtét (még a szippantás is) a sebészetre tartozik, és nem a nőgyógyászatra. Tehát egy nőgyógyásznak kell tudnia vizsgálni az emlőket, de a beavatkozásokat nem itt végzik.

Nem tudom, az E-vitamin fog-e segíteni, de ártani biztosan nem árt, a doktorának biztosan jó tapasztalata van ezzel a vitaminnal.

Aggodalomra szerintem sincs semmi oka, hiszen egy gyakori, ártalmatlan elváltozást találtak, melyet korrekten ellenőriznek, próbáljon megnyugodni, és ne is érezze magát betegnek, mert nem az.

Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. június 06., 23:14; Megválaszolva: 2011. október 04., 14:48
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Tisztelt Doktornő! 52 éves nő vagyok jelenleg kemoterápiás kezelés alatt állok agressziv melldaganattal neoadjuváns kéz elés folyik....ismét az Ön...
Lyuk nélküli mellbimbó?
Kedves Doktor Úr! Igazából nem magamnak kérdezek, hanem egy ismerősömnek. Második gyermeke születésénél (és az elsőnél is) sem tudott...
Emlő ciszta
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 6 napja vagyok túl egy jobb emlői ciszta leszívásán ami 2.3 mm volt. Az eltávolítás után az az oldali...
Emlőbiopszia2
Kedves Doktor Nő! A múlt hėten mår irtam Önnek,a 19 ėves lånyom mellėben csomò,tėmåban.Köszönöm a segìtő vålaszt.Azota a biopszia helyėn a...