Biopsia után 2.

A fenti cimen küldött kérdésemre köszönettel megkaptam a választ, de szeretném a Dr.urat megkérdezni, hogy mit értett az "érdekes lesz a választandó kezelés" alatt?

Rettenetesen félek és ráadásul szinte beleőrülök a gondolatba, hogy kórházbe kell majd mennem, nem is beszélve a még rám váró dolgokról, ugye?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza melldaganat témában

Kedves Kérdező!

Hogyhogy mit értettem az alatt, hogy "érdekes lesz a választandó kezelés alatt"?

Azt értettem, hogy hogyan kell majd kezelni.

Nem minden daganat egyforma.

Van például hormonérzékeny ("hormon-receptor pozitív") , ilyenkor homonkezelés szükséges a beteg életkorától függően injekciók és/vagy tabletták formájában..

Hormon-érzéketlen daganatnál persze ez a kezelés hatástalan.

Aztán van például HER2 pozitív daganat, ilyenkor a HER2 receptor ellenes kezelést (Herceptin injekciót) is alkalmazni kell.

Van olyan lehetőség, hogy sok-sok sejt szaporodása (osztódása) látható a mikroszkóp alatt, van úgy, hogy csak kevés. A kevesebb osztódást mutató szöveti lelet jobb természetű daganatra utal, a sok-sok osztódást mutató daganat rosszabb tulajdonságú, agresszívebb kezelést is igényel éppen ezért.

Van, hogy a hónalji nyirokcsomók épek, egészségesek, és ez jó jel. De van úgy, hogy mondjuk 10 csomóból 9-ben daganatsejtek (áttétek) vannak, ez persze éppen ellenkezőleg rossz prognosztikai jel.

Lehet-e érbetörést látni, azaz a daganatsejtek bementek-e az erekbe, nyirokerekbe? Nem mindegy!

Stb. stb.

Szóval nem olyan egyszerű az adott betegnél, az adott daganatnál a legkevésbbé megterhelő, de ugyanakkor a lehető leghasznosabb utókezelést kiválasztani.

Ne adja fel, harcoljon ez ellen az alattomos betegség ellen!

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2009. május 15., 13:14; Megválaszolva: 2009. május 15., 13:14
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2