Biopsia után 2.

A fenti cimen küldött kérdésemre köszönettel megkaptam a választ, de szeretném a Dr.urat megkérdezni, hogy mit értett az "érdekes lesz a választandó kezelés" alatt?

Rettenetesen félek és ráadásul szinte beleőrülök a gondolatba, hogy kórházbe kell majd mennem, nem is beszélve a még rám váró dolgokról, ugye?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza melldaganat témában

Kedves Kérdező!

Hogyhogy mit értettem az alatt, hogy "érdekes lesz a választandó kezelés alatt"?

Azt értettem, hogy hogyan kell majd kezelni.

Nem minden daganat egyforma.

Van például hormonérzékeny ("hormon-receptor pozitív") , ilyenkor homonkezelés szükséges a beteg életkorától függően injekciók és/vagy tabletták formájában..

Hormon-érzéketlen daganatnál persze ez a kezelés hatástalan.

Aztán van például HER2 pozitív daganat, ilyenkor a HER2 receptor ellenes kezelést (Herceptin injekciót) is alkalmazni kell.

Van olyan lehetőség, hogy sok-sok sejt szaporodása (osztódása) látható a mikroszkóp alatt, van úgy, hogy csak kevés. A kevesebb osztódást mutató szöveti lelet jobb természetű daganatra utal, a sok-sok osztódást mutató daganat rosszabb tulajdonságú, agresszívebb kezelést is igényel éppen ezért.

Van, hogy a hónalji nyirokcsomók épek, egészségesek, és ez jó jel. De van úgy, hogy mondjuk 10 csomóból 9-ben daganatsejtek (áttétek) vannak, ez persze éppen ellenkezőleg rossz prognosztikai jel.

Lehet-e érbetörést látni, azaz a daganatsejtek bementek-e az erekbe, nyirokerekbe? Nem mindegy!

Stb. stb.

Szóval nem olyan egyszerű az adott betegnél, az adott daganatnál a legkevésbbé megterhelő, de ugyanakkor a lehető leghasznosabb utókezelést kiválasztani.

Ne adja fel, harcoljon ez ellen az alattomos betegség ellen!

Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 15., 13:14; Megválaszolva: 2009. május 15., 13:14
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Tisztelt Doktornő! 52 éves nő vagyok jelenleg kemoterápiás kezelés alatt állok agressziv melldaganattal neoadjuváns kéz elés folyik....ismét az Ön...
Lyuk nélküli mellbimbó?
Kedves Doktor Úr! Igazából nem magamnak kérdezek, hanem egy ismerősömnek. Második gyermeke születésénél (és az elsőnél is) sem tudott...
Emlő ciszta
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 6 napja vagyok túl egy jobb emlői ciszta leszívásán ami 2.3 mm volt. Az eltávolítás után az az oldali...
Emlőbiopszia2
Kedves Doktor Nő! A múlt hėten mår irtam Önnek,a 19 ėves lånyom mellėben csomò,tėmåban.Köszönöm a segìtő vålaszt.Azota a biopszia helyėn a...