• Mellrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Pár hónapja egy csomót találtam a jobb mellemben, és a mellbimbóm is váladékozott. A csomó nem fájt, ezért nem mentem el orvoshoz, de a csomó egyre nagyobb lesz. Még csak 15 éves vagyok. Lehet valakinek ilyen fiatalon mellrákja?

        WEBBeteg szakértő válasza a csomó, mell témában

        Kedves Kérdező!

        Nincs 15 éves korban mellrákja.
        Az emlőrák nagyon-nagyon sok nőt érint, szinte népbetegség (Magyarországon minden 9-ik nő előbb-utóbb emlőrákot kap).
        Évente kb. 1.000.000-an betegszenek meg a "fejlett" (elfogadható statisztikájú) világon emlőrákban, de 15 éves ezek közül szinte egy sincs.
        El kellene menni egy szakemberhez, ha váladékozott az emlő, akkor inkább endokrinológushoz.


        Ez a dolog leginkább hormonhatásra szokott keletkezni. Az agyalapi mirigy (a hypophysis) sok-sok alapvető hormon szintéziséért, és a vérbe való juttatásáért dolgozik. Ha egy kicsit több prolactin nevű hormont termel - tehát a sok-sok termelnivaló termék között az egyensúly megbillen a prolactin javára, - akkor ilyen dolgok jelenhetnek meg. Serdüléssel, növekedéssel (az is hormonok következménye) kapcsolódva ez könnyen előfordulhat.
        Nem tudom, hol lakik, de az orvos-egyetmi klinikákon vannak endokrinológiai (hormonokkal foglalkozó) rendelések, de nagyobb kórházakban is lehetnek. Vagy olyan gyermekgyógyász-endokrinológust keresnék, aki elérhető közelségben van.
        Kézcsók

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-04 19:55:13; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 10:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: