• Hatástalan FAC kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Nagykálnai Doktor Úr!

        2009. február 20-án műtöttek rosszindulatú emlőrákkal, a jobb mellem került eltávolításra.  (mastectomia+ax. bl. diss.) A histológiai lelet jellemzői:inv. lobularis cc. HGI, vascularis invasio, ypT3 (110 mm) ypN1a (1/11)MO, St. III/A, ER 90%, PgR 100 %poz., HER2 neg., Mikroszkóposan vizsgált nyirokcsomók száma: 11., Pozitív nyirokcsomók száma:1. MPI: 5, 2 közepesen rossz prognosztikai csoport.

        Műtét előtt 3 széria neoadjuváns FAC kezelést kaptam, (eredetileg 6 volt betervezve) zsugorítás és a jobb műthetőség céljából, mely ellenére vagy éppen ezért a daganat 6 cm-ről 11 cm-re megnőtt. Utóbbi miatt a műtétet előbbre hozták. Véleménye szerint mi lehet az oka a FAC hatástalanságának, a drasztikus és gyors növekedésnek? Ön milyen további kezelést tartana indokolnak? Kérném, hogy kemoterápia esetén nevezze meg pontosan a kombinációt, a széria számot és kérném, hogy legyen szíves megindokolni, hogy miért éppen az Ön által javasolt szer a megfelelő a mellrákomra. Mennyire tartja agresszívnek a daganatomat és pontosan mit jelent az 5, 2 prognosztikai besorolás, illetve hogyan alakul a betegségem. Kérem írja meg őszintén, hogy milyen túlélésre számíthatok és hogyan tudnék minél többet tenni a teljes felépülésemért.

         

        Üdvözlettel,

         

        B. É.

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák témában

        Tisztelt Kérdező!

        A műtéttel eltávolított daganat részletes szövettani lelete a 110 mm-es nagyság ellenére közepesnek mondható, hiszen erősen hormon-érzékeny és HER2 negatív, illetve csak 1 nyirokcsomó volt érintett. Másrészt mégsem jó, mert túl nagy a daganat - már a 60 mm-es is nagy volt, azért akarták FAC infúziókkal megkisebbíteni.
        Sajnos, előfordul, hogy a "neoadjuváns" (műtét előtti, preoperatív) kemoterápia nem hat. Ez különösen a hormonérzékeny daganatoknál fordul elő, a Magáé pedig erősen hormon-érzékeny. Taxán-carboplatin tartalmú kombinációt adnék, de azonnal hormonkezelést is javaslok kezdeni, hiszen ott van a 100%-100% hormonérzékenység.
        A kemoterápiás ciklusok száma 6 legyen lehetőleg, ha bírja idegileg, cérképpel, vesefunkcióval, a hormonkezelés meg kb. 5 évig szükséges.
        Kétségtelen, hogy nem jó jel az, hogy nem reagált (sőt, növekedett) a FAC kezelés alatt - viszont ez arra utal, hogy homronkezelésre jól fog reagálni. Várható teljes túlélés, "gyógyulás" (persze csak átlag) kb. 60%.
        Jobbulást

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-02 14:08:53; Megválaszolva: 2011. szeptember 22., 15:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.