• Mellrák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Pár hónappal ezelőtt édesanyámnál rosszindulatú melldaganatot diagnosztizáltak (korábban a dédanyámnál is jelentkezett), de sikeresen megműtötték. Én az onkológus hatására abbahagytam a fogamzásgátló tabletta szedését(lindynett20-at szedtem 4 évig). A kérdésem az lenne, hogyan tudnám jó esélyekkel megelőzni a mellrákot? Köszönettel: O.

        WEBBeteg szakértő válasza a mellrák kockázat témában

        Tisztelt Kérdező!

        Ha Mamánál, Dédinél is volt emlőrák (pláne, ha fiatal korukban, vagy még volt petefészekrák is valahol a családban), lehet, hogy genetikailag érintett az illető nő. Ez az emlőrákos esetek kb. 5%-ában - tehát minden huszadik esetben -előfordul. Ilyenkor a nőnemű egyed (még egészséges!!) a BRCA1 és 2 gén mutánsát hordozza, ez nagyon nagy emlőrák - és petefészekrák - kockázatot jelent. A BRCA gének kóros voltát genetikai vizsgálattal lehet kimutatni, Prof dr. Oláh Edit molekuláris biológiai osztályán, az Országos Onkológiai Intézetben.
        Megelőzni nem nagyon lehet, de az ÉLETMÓD befolyásolja.
        Egészséges élemód, torna,mozgás, testedzés.
        Elhízni nem javasolt.
        Táplálkozás változatos, egészséges legyen, vitaminok, zöldségek, gyümölcsök. Hús is mehet, de nem kell minden nap grillezett vörös húsokat kajálni.
        Lehetőleg semmilyen hormonális szert (fogamzásgátló, hormonpótlás klimaxban, stb.) ne nagyon használjunk, vagy csak rövid időtartamban, ha nagyon muszáj
        Menjünk el időnként szűrésre, ami nem véd meg, de ha jönne a baj, korábban felismehető.


        Kézcsók
         Dr. Nagykálnai Tamás


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-27 17:52:17; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 11:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés