Gyakori röntgen vizsgálatok

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Édesanyámat hat éve műtötték mellrák miatt. Azóta évente vesz részt mellkas ct és mammográfiás vizsgálaton. Legutóbb tavaly júliusban volt mammográfián, novemberben pedig CT-n - mindkettő negatív lett.  Legközelebb áprilisban kell mellkas röntgenre és mammográfiára mennie. Valóban szükség van ilyen gyakorisággal ezekre a vizsgálatokra? A negatív mellkas CT után hat hónappal valóban szükséges a mellkas röntgen, ha nincs panasza?   A két mammográfia között sem telik el még egy év.Tudom, hogy szükség van a folyamatos ellenőrzésre, de attól félek, hogy hosszabb távon káros lehet ez a sok sugár.  Kérjen inkább  egy későbbi időpontot? Tanácsát előre is köszönöm.  Zsuzsa

 

WEBBeteg Szakértő válasza röntgenvizsgálat témában

Tisztelt Kérdező!

Hat évvel az emlőműtét után - panaszmentes és klinikailag tünetmentes állapotban - semmi szükség a gyakori ellenőrzésre. Daganat -kiújulás persze jöhet, de ilyenkor évente egy átvizsgálás (mammográfia-UH, sima mellkas rtg, hasi ultrahang, vérkép) a bevett szokás, a "standard of care". Kissé sűrűbb Rtg vizsgálattól semmi baja nem lesz, csak minek?

Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

Kérdés: 2009. február 02., 10:00; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 08:49
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Mennyire veszélyes a Fibroadenoma?
Hogyan tovább emlődaganat esetén?
Mennyire gyógyítható?
Emlődaganat?
Biopszia 96 éves korban
Tisztelt Főorvosnő! Édesanyám elmúlt 96 éves, pangásos szívelégtelenséggel, krónikus veseelégtelenséggel, idült ischaemias szívbetegséggel...