• Meggyógyulok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt DR NŐ/ÚR Szövettani lelet: A Jobb emlőben kiterjedt mikrokalcifikáció alakult ki.Az ultrahang vezérelt core biopsia eredménye B4. Definitiv sebészeti beavatkozás előtt szükséges lenne sztereotaxiás mintavétel a malignitás megerősitésére vagy kizárására. Várom a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a melldaganat témában

        Kedves Kérdező!

        Egyetértek a jeligével, valószínűleg meggyógyul.
        A mikrokalcifikáció tűszúrásnyi nagyságú mész-rögöcskéket jelent a Röntgen-képen, amelyeket persze nem szeretünk. Rendszerint azt jelzik, hogy az emlőmirigy "ductusaiban" (csövecskéiben) a csövecskét belülről bélelő hámsejtek kezdenek megbolondulni, és úgynevezett "in situ" (tehát a kiindulási helyén, a vékony hámrétegre korlátozódó) daganat indult el.

        Nagyon nehéz pontosan eltalálni a mintavételi tűvel, hiszen tapintható tumortest, göb, csomó nincs is, ezért ultrahang alatt, vagy ú.n. sztereotaxiásan célozzák meg.
        Ha in situ carcinoma igazolódik, akkor elégséges az érintett mikrokalcifikációs terület eltávolítása.
        De mekkora területet kell eltávolítani?
        Ha nem tapintható semmi, akkor hol vezesse a sebész a kést?
        Az összes gyanús terület kerüljön eltávolításra, amit úgy szoktak biztosítani, hogy a kivett szöveteket, a speciment - még a műtét közben - ráfektetik egy röntgen-filmre és lefényképezik ("specimen mammográfia"-ának hívják ezt). Ha az eredeti filmnek megfelelő minden mikrokalcifikáció rajta van, akkor mindent kivettek, ha viszont nem, akkor folytatni kell a műtétet.
        Legtöbbször egy diónyi-golflabdányi terület eltávolítása elégséges.
        De:
        Az egész emlő eltávolítása javasolt akkor, ha:
        1./ Igen kiterjedt, az egész emlőben szerteszét látható mikrokalcifikációk láthatók, hiszen ilyenkor szinte nincs ép terület, nem maradna szinte semmi az emlőből, vagy
        2./ ha a szöveti képen mikroszkóp alatt csúnya, rossz jeleket mutató in situ carcinoma van (az ú.n.Van Nuys Prognosztikai index magas).
        Egyébként még kiterjedt voltában is nagyon ritkán ad hónalji áttétet (3-5%), hiszen nem infiltrál sem a nyirokerek, sem a kapilláris erek szintjég. Ezért csak a "szentinel"-csomót szokták felkeresni.
        A lényeg az, hogy nem kell megvárni, amíg az in situ (helyén maradó) daganatból infiltráló, a környzetét nem respektáló, azt beszűrő daganat lesz, mert akkor már tényleg valódi emlőrákról lesz szó.
        Intézze, és gyógyuljon meg, kézcsókkal


         Dr. Nagykálnai Tamás onkológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-23 19:25:21; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 17:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés