tüdőáttét, csontáttét

Nagymamám 2001-ben melldaganaton esett át, sugárkezelést kapott, majd évekig hormonterápiában részesült. Egészen tavalyig panaszmentes volt, tavaly viszont egy 17x15 mm-es litikus felritkult területet találtak a jobb kulcscsontjában (kezelést erre semmit nem kap) . 2 hete erős hátfájdalmai kezdődtek, a röntgen a tüdején talált egy 4x2 és egy 1, 7x1, 5 cm-es fedettséget, illetve a kulcscsonton az érintett területen szinte már nem is látszik a csont a felvételen. A jobb lapockája környéki terület nagyon érzékeny, kívülről tapintásra is, és a fájdalomcsillapítók is csak csökkentik, nem elmulasztják a fájdalmat. CT-re 3 hét múlva van időpontja. Kérdésem, hogy ezek a fedettségek a tüdőn lehetnek-e mások, mint áttétek? Amennyiben áttétek (a doktornő szinte biztos benne) , akkor nagynak számítanak? A hátfájdalmon kívül egyéb panasz, mint köhögés vagy vére köpet nincsenek. Mi történik a kulcscsontjával, ha már szinte nem is látszik a csont? Milyen lefolyásra kell számítanunk? Tudom, hogy minden beteg egyéni és nem szabad jóslásokba bocsátkozni, de hozzávetőleg milyen prognózisra számíthatunk? Hónapokban vagy években gondolkodhatunk? Kezelhető még az ő korában ez a betegség?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza csontáttét témában

Kedves Kérdező!

Ha áttétről van is szó, ami sajnos nagyon valószínű szerintem is, nem jelent nagy mennyiségű daganatszövetet. A csontáttét meglehetősen kiterjedt és komoly fájdalmat is okozhat. Ha ez nem az operált oldal, feltehetően a sugárkezeléssel szép eredményeket lehet elérni. Ha már erre a területre kapott korábban sugárkezelést meg kellene beszélni sugárterápiás orvossal, hogy kaphat e kiegészítő kezelést.Ha ez nem lehetséges, akkor is stabilizálható a csont gyógyszeresen.

A korábbi hormonkezelésből arra következtetek, hogy hormontablettára feltehetően jól reagál majd a betegség, ami az ő korában, akár kísérőbetegségekkel is de hosszú ideig hatékony kezelés lehet.

Valóban nem akarok jóslásokba bocsátkozni, de onkológiai szempontból látok kezelési lehetőséget, ill a prognózisról a kezelést követő első 3-6 hónap eredményei alapján lehet nyilatkozni.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. július 24., 10:05; Megválaszolva: 2015. július 26., 21:24
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2