ultrahang vizsgálat

Tisztelt Doktor Úr! A mellultrahang kitudja mutatni az esetleges gyanús jeleket az emlőben? A meszesedések (mikro és makro) láthatók a mellben, ultrahang vizsgálattal? Mennyire ad pontos eredményt ha egy gyakorlott orvos 4 dimenziós színkódolt ultrahanggal végzi a vizsgálatot? Köszönöm válaszát: Enikő

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

Az ultrahang többféle kóros elváltozást ki tud mutatni az emlőben, így, a teljesség igénye nélkül: cisztákat, a jó- és rosszindulatú daganatok nagy

részét, gyulladásos folyamatokat stb. A meszesedések bizonyos mérethatár

felett és környezetüktől függően ábrázolhatók. Amire talán Ön gondol, az

egyes rosszindulatú daganatokban előforduló mikromeszesedések ultrahanggal általában nem

láthatók és főleg nem osztályozhatók, egyes esetekben csoportos előfordulásuk már ábrázolható lehet. A mikromeszesedések fontos jelek az emlőbetegségek diagnosztikájában, de ezek kimutatása és típusaik meghatározása a mammográfia feladata. Ha saját magával

kapcsolatban kérdez, akkor tudnia kell, hogy az Ön korában (30 év felett) az

ultrahang önmagában már nem elégséges és alkalmas az emlő vizsgálatára,

hanem a fizikális vizsgálaton (tapintáson) kívül mammográfiát kell végezni,

aminek kiegészítője lehet az ultrahang. A 4 dimenziós ultrahang során "3

dimenziós" vagyis térhatású képet adó berendezésekkel végzett, valós idejű,

mozgó ábrázolású vizsgálat történik (a "negyedik dimenzió" az idő) , ami

egyes elváltozások térbeli elhelyezkedésének megítélését segítheti, de az

ultrahang fizikai korlátait nem haladhatja meg, így, főleg a daganatok

korai felismerésében nem pótolja a mammográfiát. A színkódolt (más néven color

Doppler) ultrahang adhat plusz információkat egy talált elváltozás keringési viszonyairól, de nem alkalmas a jó- és rosszindulatú elváltozások biztos elkülönítésére.

Kérdés: 2012. június 25., 22:23; Megválaszolva: 2012. június 27., 18:26
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat