aromatázgátló

Tisztelt Doktor, 3, 5 évig szedtem a Femarát, izom és izuleti fájdalmak miatt áttértem, az orvosom javaslatára, a Tamoxifen-re. Ettől e vagy sem, megvastagodott a méhnyálkahártyám és folyásom is volt.Kizárva a fertőzés. Most ismét Femarát szedek, de a fájdalmak ismétlődnek. Muszáj 5 évig szednem a gyógyszert vagy ez növelné a kockázatot hogy ismét megbetegedjek. A tény hogy 5 évig kell szedni nem tudom mennyite igaz mindenkire. Én már 13 éve nem menstruálok, gondolom hogy nem mindegy az sem ki hány éves amikor kezdi szedni a gyógyszert. Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák utókezelése témában

Bár nem írja, de leveléből feltételezem, hogy hormon-érzékeny emlőrákja volt 3.5 évvel ezelőtt.

Ilyen esetekben javasolt (sok-sok éves, sok-sok tízezer betegen szerzett tapasztalat szerint) hormonkezelést adni tamoxifen és/vagy aromatáz-gátló, vagy váltakozó formában nagyjából 5 évig, vagy egy kicsit tovább.

Ön egy aromatáz-gátló Femerát szedett, de erős izületi fájdalmai lettek.

Ez gyakori az aromatáz-gátló gyógyszerek mellett, írtunk is erről nemrég egy hosszú cikket a Magyar Onkológiába.

Orvosa helyesen a klasszikus tamoxifenre váltott - attól viszont méhnyálkahártya megvastagodást kapott hüvelyváladékozással.

Ez sem kellemes mellékhatás.

Érdemes lenne egy harmadik gyógyszert megpróbálni: egy másik aromatáz-gátlót, az anastrozol-t (Arimidex, sokféle Anastrozol) . Ha ez sem megy, ki lehetne próbálni a negyedik lehetséges gyógyszert, az exemestant (pl. Aromasin, vagy Exemin kiszerelésben) . Ez más szerkezetű, szterán-vázas - és ezért az emlőrákban gyakorlatilag azonos hatású, persze szerkezeténél fogva más mellékhatásokkal rendelkezik. Talán nem jönnek a mellékhatások, de ezt előre nem lehet tudni XY betegnél.

Egyébként ha semmiképpen nem bírja ezeket az "ellenhormon" utókezeléseket, akkor el is lehet hagyni őket, végülis már legalább 3.5 évet végigcsinált, de tisztában kell lenni avval, hogy akkor az eredeti emlőrák kiújulásának kockázata kissé emelkedhet.

dr. Nagykálnai Tamás

Kérdés: 2012. június 21., 20:16; Megválaszolva: 2012. június 24., 23:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat