BRCA genetikai eltérés

Tisztelt Orvosok! Emlő rosszindulatú daganatával műtöttek. (emlő felett, mellkason, kis műtét, sugár kezelés, ill. hormonterápia) Családi halmozódás miatt genetikai vizsgálaton vettem rész, melynek eredménye a BRCA1 5382insC mutációját mutatta ki. Mi a javaslat, a jövőmre nézve? Próbáltam utána olvasni, de tanácstalan vagyok. Onkológusom szerint, míg gondozás alatt vagyok, havonta találkozunk nincs gond... De megemlítette, hogy előfordul, hogy ilyen esetben a mell eltávolítása is szóba jöhet (főleg amerikai hölgyeknél) .... Kit keressek, hol kaphatok több információt? Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Kedves Asszonyom!

Természetesen - a kérdezők szokása szerint - nem írja le az emlőrákja természetét (részleteit) , ezért igen nehéz a válasz.

Mindenesetre: a BRCA1 gén-mutáció hordozóknál nagyon nagy a kockázat bizonyos daganatok keletkezésére.

Egyelőre állítólag kezelés alatt fog állni, ezért valóban nem kell most tenni semmi különöset.

Ha ezen az "emlő felett, mellkason, kis műtét"-tel jellemzett (őrületesen részletes leírás) emlőrákon túl van, akkor azért meg kellene beszélni a további teendőket.

A részletek birtokában még inkább.

Például: az emlők (mindkettő) profilaktikus (megelőzéses) eltávolítása? Mi legyen a petefészkekkel?

Szóval a jelen daganatos probléma megoldása után el kell gondolkozni azon, hogy ez az egy daganat elég volt, nem kell sem ennek a kiújulása, sem a genetikailag kockázatos következő daganat.

Kérdés: 2012. május 07., 13:29; Megválaszolva: 2012. május 29., 21:18
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
CT eredményem ismét
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2