Kórszövettani lelet

Segítséget szeretnék kérni édesanyám kórszövettani leletének megértésében! Melldaganatot diagnosztizáltak nála tavaly novemberben.Kemoterápiát kapott. A műtéten is átesett már. A mostani szövettani lelete a következő: I: (I-II):Calcinoma ductale invasivum partim necroticum mammae. Malignus microcalcificatio nem észlelhető. A tumormag grade-je: 3. Notthingham szövettani grade (3+3+1=7):2. A tumor széli részén nyirokér és vérér invasio jelei is megfigyelhetők. Ezen területben a tumortesttől függetlenül attól néhány milliméteren belül elhelyezkedően a makroszkóposan észlelt két önálló góc ugyancsak ductalis invasiv calcinomának felel meg, melynek magképe Notthingham grade-je a nagy tumoréval megeggyezik. A tumor a legközelebbi hátsó sebészi széltől mikroszkópikusan 3, 2mm-re helyezkedik el. Az emlő egyéb területein bőséges periductalis hialinos kötőszövet szaporulattal jellemezhető mastophathia észlelhető. Az emlőbimbó megtartott szerkezetű. A hónalji zsírszövetben fellelt nyirokcsomók közepesen fejlett lymphoid állományúak némelyek reactiv sinus histiocitosist mutatnak. Egy makroszkóposan nyirokcsomónak imponáló góc érátmetszetnek bizonyúlt. A nyirokcsomók közül 2db-ban ductalis calcinoma áttéte észlelhető. (2/7) M8521/3 C50.9 II: (III): Reactiv sinus histiocitotist és gócos bevérzést mutató nyirokcsomók. Tumorra malignitásra utaló jel nincs. R59.0 pT3N1a BNO: C5090 Emlő rosszindulatú daganata.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Nem nagyon tudok elmagyarázni egy kórszövettani leletet, hiszen annak megértéséhez sok-sok biológiai, anatómiai, stb. előtanulmány lenne szükséges, arról nem beszélve, hogy egy csomó adat hiányzik is.

Hiszen már 2011. novemberében diagnosztizálták a daganatot, közben kemoterápiát is kapott - ha jól veszem ki a levélből.

Azaz: nagyobb volt, és most a megkisebbítés után ("neoadjuváns" kezelés után) történt a műtét?

Mi volt az eredeti méret, és mekkora volt most?

Behúzta-e valahol a bőrt, vagy a bimbót?

Volt-e a sejteken hormon-receptor (ösztrogén és progeszteron-receptor) , és volt-e HER2 receptor?

Mindenesetre azt kell mondanom, hogy a leírt lelet nem jó: többszörösen elinduló emlőrák, két nyirokcsomóban áttét, erekben és nyirokerekben daganatsejtes "invázió".

Nagyon nehéz hiányzó adatok alapján korrekt véleményt mondani.

Kérdés: 2012. május 03., 11:38; Megválaszolva: 2012. május 07., 14:50
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat