Megnyugodhatom?

Tisztelt Doktornő! Nemrég a bal emlőmben kb. 20x10x16 mm nagyságú szabálytalan echostruktúrát találtak (mirigyszaporulatot is mondtak rá) , amiből a biztonság kedvéért (édesanyámnak volt emlődaganata) mintát is vettek, melynek eredménye C1 lett. Pontosabban: A kenetekben eos foltok és vvt-k festődtek. Hámsejtet nem láttam. Epithelsejt mentes kenet. UH kontroll fél év múlva. Az interneten az ember annyi mindent olvashat, már nem is merek nézelődni. De ha jól vettem ki az eredményből, akkor nincs aggódásra okom. Meg tudná azt is mondani, hogy ezek a mirigyszapuratok mitől alakulhatnak ki? Kb. 15 évig fogamzásgátlót szedtem, tudom hosszú idő, de stabil kapcsolataim voltam és ez volt a kézen fekvő védekezési megoldás. Egy éve váltottam 3 fázisú fogamzásgátlóra, de a nőgyógyászom tanácsára két hónapja nem szedem. Ez is lehetett kiváltó ok? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Változatlanul mellbevág, hogy a magyar emberek mennyire nem értenek a saját testükhöz.

A középiskolákban - ha még a jövőben egyáltalán lesznek ilyenek - mi a fenét tanítanak egészségtan (biológia) órán, ha nem például ezt?

Például kérdezni tetszik, hogy "ezek a mirigyszaporulatok mitől alakulhatnak ki".

Először is: az emlő egy mirigyes szerv. Az a dolga.

28 naponként felkészül a fogamzásra, annak elmaradásakor visszaalakul. Aztán újra és újra jön ez a kb. 28 napos ciklus, mintegy 30-35 éven keresztül..

Ráadásul a hormonális fogamzásgátlással nem történik tüszőrepedés, a vérzés ilyenkor nem egy "valódi" menstruáció, az egész egy hamis hormonális helyzet - persze még mindig jobb, mint egy nem kívánt terhesség. Ezt a "hamis" helyzetet szegény emlők nem értik, ilyen-olyan módon "válaszolnak" (reagálnak) erre a hormonális összevisszaságra.

Ráadásul most váltott hormonkezelést, ez is beleszólhat a képbe.

A C1 sejttani lelet értékelhetetlen (se nem negatív, se nem pozitív, értékelhetetlen, mivel nincs a tárgylemezen emlőből származó sejt) .

Kontroll kellene - ideális esetben két-három normál menstruáció (tehát hormonális tabletta NÉLKÜLI ciklus) után, ez kb. 6 hónap.

Kézcsók

Kérdés: 2012. május 02., 15:04; Megválaszolva: 2012. május 07., 14:43
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat