melldaganat utáni teendők

Tisztelt Doktor Úr/ Doktor Nő! Azt szeretném megtudni, van-e a melldaganaton átesett nők részére olyan dokumentum, könyv, vagy bármi, ahol egyértelműen megfogalmazzák mit nem szabad enni, inni sportolni stb. egy ilyen betegség után? Az érintett betegek egymás között terjesztenek különféle híreket, de én szeretném tudni, hogy van e konkrétan meghatározott életviteli ajánlat az érintettek részére. Engem főleg az érdekelne mit szabad és mit nem szabad sportolni. Igaz e, hogy 2 kg-nál több súlyt nem lehet emelni? Igaz e, hogy nem szabad tejet és cukrot fogyasztani? Van aki kifejezetten a sok tej fogyasztását javasolja. Igaz e, hogy nem szabad napozni még a biztonságos UV sugárzás mentes időszakban sem? Igaz e, hogy nem szabad szolárium gépben barnulni, még akkor sem, ha az kéthetente 1 alkalommal történik, és biztonságos 0, 3-as csövekkel van kivitelezve a gép? Igaz e, hogy nem szabad multivitamin készítményeket szedni, és sertés húst fogyasztani? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Levelében jónéhány kérdést tesz fel egyszerre - csak kérdőjel van hat darab.

Az emlőrák típusát, a kezeléseket persze nem írja le, ezért pontosan nem ismerem a betegségét, csak annyit, hogy "melldaganat" (talán rákja lehetett? ) .

Számos kiadvány foglalkozik avval a kérdéssel, hogy hogyan javasolt élni az emlőrákon átesett nőbetegeknek (ha itt emlőrákról volt szó, bár nem tudom) . A sok-sok könyvből (nagy könyváruházakban, szakmai könyvesboltokban, nagyobb patikákban kapni a betegeknek szóló kiadványokat) egyikben sem fog találni olyat, hogy hány gramm csokoládét szabad megenni, vagy hogy pontosan csak 2 kilót szabad emelni.

Sőt: olyat fog találni, hogy mindent (MINDENT) kell enni, változatosan kell enni, lehetőleg heti többször mozogni, könnyedén sportolni javasolt, tehát lehetőleg EGÉSZSÉGES éltmódot kellene folytatni.

Eddig is azt kellett volna - bár a "melldaganathoz" (esetünkben talán emlőrákhoz) köze van, de csak minimális köze van a tápláléknak (elhízásnak) , az alkoholfogyasztásnak, stb.

Olyat nem fog találni ezekben a kiadványokban, hogy nap mint nap EGÉSZSÉGTELNÜL kellene élni.

Ezek a kidványok mind-mind egyformán próbálják sulykolni az egészséges életmódot - de általában csak akkor olvassuk el őket, amikor már "utána" vagyuk. Előtte kellene.

Tehát: keressen a sok-sok brosúra, könyv között kedvére valót, és egy dolgot mindenképpen tegyen meg: egészségesen éljen, mozogjon! .

(A szedett-vedett amatőr pletykák a tejről, meg a cukorról, stb. pedig nem érdekesek) .

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. április 27., 12:32; Megválaszolva: 2012. május 07., 14:47
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Kedves Doktor Úr! Igazából nem magamnak kérdezek, hanem egy ismerősömnek. Második gyermeke születésénél (és az elsőnél is) sem tudott...
Emlő ciszta
Üdvözlöm! Olyan problémám lenne, hogy 6 napja vagyok túl egy jobb emlői ciszta leszívásán ami 2.3 mm volt. Az eltávolítás után az az oldali...
Emlőbiopszia2
Kedves Doktor Nő! A múlt hėten mår irtam Önnek,a 19 ėves lånyom mellėben csomò,tėmåban.Köszönöm a segìtő vålaszt.Azota a biopszia helyėn a...
Emlő UH vizsgálat
Tisztelt Doktornő! Emlő UH vizsgálat kapcsán szeretném kérni a segítségét. 2020.10.01-én voltam mammográfiai vizsgálaton, melynek eredménye, a...