• Szedhet-e egy csontáttétes beteg olyan hormont, ami csontritkulást okozhat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyámról van szó, akinek mellrákja és már csontáttéte is van.Ösztrogén szint csökkentő gyógyszert írt fel az orvos (Letrozolt), de ez állítólag csontritkulást okozhat, Nem lenne jó, mer az egyik csípőlapátjának már alig van kötőszoveti állománya.Bondronatot is írtak, Tehát kedves válaszoló, jó lelkiismerettel ajánlja a gyógyszert? Saját maga is beszedné?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a mellrák témában

        Kétféle gyógyszert szed a Mama: egyiket a hormonérzékeny emlőrák ellen (Letrozol), és mivel ez a nollára csökkenti a vár ösztrogén-szintjét, ezért csontritkulással jár. A másik gyógyszert a csont-felépülés növekedése miatt szedi (Bondronát). Ha kihagyja a Letrozolt, a daganatos csontáttétek egyre növekedni fognak - igaz, hogy nem erősödik a koránál fogva már úgyis fennáló csontritkulása. Rákos betegnél nem biztos hogy elsődleges kérdés a csontritkulás. Egyébként D-vitamint és Calciumot mindenképpen szedjen. Letrozolt és Bondronátot is szedje. Aranyos a kérdése: hogy én szedném-e? Adott esetben igen. Gondolja, hogy csak a betegeknek adunk gyógyszereket, mi megvagyunk nélkülük, minket valami véd a betegségek ellen? Ha nagyon belegondol, az orvos is ember, ugyanazokat a műtéteket, gyógyszereket kell elviselnie, mint egy olyan embernek, aki nem végezte el az egyetemet. Pontosan egyformák vagyunk attól, hogy ott lóg egy diploma a falon. Az anatómia, a biológia, a gyógyszerek hatásmechanizmusa ettől még nem változik.


        Kérdés: 2012. április 07., 13:13; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: