Szedhet-e egy csontáttétes beteg olyan hormont, ami csontritkulást okozhat?

Édesanyámról van szó, akinek mellrákja és már csontáttéte is van.Ösztrogén szint csökkentő gyógyszert írt fel az orvos (Letrozolt) , de ez állítólag csontritkulást okozhat, Nem lenne jó, mer az egyik csípőlapátjának már alig van kötőszoveti állománya.Bondronatot is írtak, Tehát kedves válaszoló, jó lelkiismerettel ajánlja a gyógyszert? Saját maga is beszedné?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Kétféle gyógyszert szed a Mama: egyiket a hormonérzékeny emlőrák ellen (Letrozol) , és mivel ez a nollára csökkenti a vár ösztrogén-szintjét, ezért csontritkulással jár. A másik gyógyszert a csont-felépülés növekedése miatt szedi (Bondronát) . Ha kihagyja a Letrozolt, a daganatos csontáttétek egyre növekedni fognak - igaz, hogy nem erősödik a koránál fogva már úgyis fennáló csontritkulása. Rákos betegnél nem biztos hogy elsődleges kérdés a csontritkulás. Egyébként D-vitamint és Calciumot mindenképpen szedjen.

Letrozolt és Bondronátot is szedje.

Aranyos a kérdése: hogy én szedném-e?

Adott esetben igen.

Gondolja, hogy csak a betegeknek adunk gyógyszereket, mi megvagyunk nélkülük, minket valami véd a betegségek ellen?

Ha nagyon belegondol, az orvos is ember, ugyanazokat a műtéteket, gyógyszereket kell elviselnie, mint egy olyan embernek, aki nem végezte el az egyetemet. Pontosan egyformák vagyunk attól, hogy ott lóg egy diploma a falon. Az anatómia, a biológia, a gyógyszerek hatásmechanizmusa ettől még nem változik.

Kérdés: 2012. április 07., 13:13; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:57
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat