Emlőrák-Hormon receptorok

Édesanyámnál az év elején mellrákot diagnosztizáltak, február közepén eltávolították a bal mellét és 29 nyirokcsomót. A szövettani eredmény: Multicentrikus mamma carcinoma: 1. tumor: Klasszikus, infiltratív, intraductalis mamma carcinoma NST, hisztológiai malignitás: 2. grade (Ellis-Elston féle besorolás szerint - tubulusképzés: 3 pont, nuclearis polymorphizmus: 2 pont, mitózisok száma: 1 pont; összesen 6 pont) , amelyhez Ductalis intraepithelialis neoplasia DIN2 (Solid, közepesen malignus, intraductalis, necrosisos és cribriform carcinoma) (M8500/3 kód) társul. 2. tumor: Klasszikus, infiltratív, intraductalis mamma carcinoma NST, hisztológiai malignitás: 2. grade (Ellis-Elston féle besorolás szerint - tubulusképzés: 2 pont, nukleáris polymorphizmus: 2 pont, mitózisok száma: 2 pont; összesen 6 pont) , amelyhez Ductalis intraepithelialis neoplasia DIN2 (Solid, közepesen malignus, intraductalis, necrosisos és cribriform carcinoma) (M8500/3 kód) társul. A daganat a vizsgált 29 axilaris nyirokcsomó egyikében sem képez áttétet. Proliferatív fibrocysticus mastopathia, atípusos sejtek nélküli epythelialis hyperplasiával. Tumorális embólusok jelenléte nem figyelhető meg. A mellbimbó tumorálisan nem érintett. Az 1. daganat mikroszkópikus képe neuroendokrin mamma carcinomára utal, de a három kipróbált neuroendokrin marker (Cromogranin, Sinaptofizin, NSE) negatív, ami kizárja, hogy neuroendokrin differenciálódásról volna szó. A hozzá tartozó kiegészítés szerint: RH>10% Tumor (invazív komponens) E=90%, int. ++; P=80%, int.+++ Ki 67 = 40% HER2: 0 A kérdésem az lenne, hogy ezek az utóbbi értékek mit jelentenek pontosan, és az ön véleménye szerint milyen kezelés szükséges? Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy hormon receptor pozitív és szükséges a petefészkek eltávolítása, mivel még nem maradt ki a menstruációja? Ay Ön véleménye szerint Kemoterápia szükséges vagy elég a sugárterápia? Természetesen tudom, hogy csak informatív tájékoztatást kérhetek. Előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

A kérdező életkora 47 év, akkor mennyi lehet az Édesanyjáé?

Vagy talán maga a beteg 47 éves (? ) - mivel később azt írja, hogy "nem maradt ki" a menstruációja.

Teljes emlőeltávolítás és igen radikális nyirokcsomó-eltávolítás (blokk-disszekció) történt.

A laikusok számára nehezen érthető rövidítések magyarázatát mellőzném, mert kisebb könyvfejezetet kellene írnom.

Közepesen malignus (közepesen rosszindulatú) daganatokról volt szó.

Az E ösztrogén-receptort, a P progeszteron-receptort jelent, intenzitásuk erős volt (+++) (EZ JÓ)

A növekedési faktor HER2 negatív (EZ IS JÓ) .

Nem volt érintett nyirokcsomó (EZ IS JÓ) .

Tehát a közölt részletes szövettani lelet alapján magam részéről egyedül hormon-kezelést adnék, kemoterápiát nem tartok szükségesnek.

Ha teljes emlő-eltávolítás történt, akkor a sugárkezelésnek sem látom sok értelmét - hacsak nem a biztonsági zóna kicsi volt az eltávolított daganatok körül.

Kérdés: 2012. április 05., 12:41; Megválaszolva: 2012. április 17., 18:58
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat