• Her2 pozitív mellrák-agyi áttéttel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Nővéremnek 2010. dec-ben diagnosztizáltak Her2pozitív mellrákot, mellét a nyirokcsomókkal együtt eltávolították (már oda is volt áttét), kemót kapott, majd 2011.dec-ben agyi áttét jelent meg nála 5 cm-es, amit teljesen sikerült kioperálni. Ezután 1 hónapig agyi besugárzást kapott, most volt PetCt-n és teljesen negatív lett az eredménye! Ujjong ez egész család! Egy kicsit csak én vagyok szkeptikus, mert azt olvastam, hogy ha megjelenik az agyi áttét, onnantól az átlagos túlélési idő 6-12 hónap. Ez igaz lenne? Vagy lehet, hogy a nővérem mégiscsak teljesen meg fog gyógyulni? Mennyi idő alatt alakulhat ki újabb áttét? Lehet, hogy most márciusban negativ a PET cT, de pl. júniusban már pozitív lenne? Köszönöm!

        Dr. Molnár Katalin válasza a emlőrák, áttét témában

        Kedves Kérdező, sajnos a HER2poz.betegek gyakran kezeltek agyi áttét miatt is. A PET CT az agyat - ha FDG-vel történt a kivizsgálás nem tudja teljes egészében értékelni, így az agyi folyamat meghatározásához koponya MR szükséges. A szervezetben lezajló folyamatok onkomarkerek-CEA, CA15-3 értékei is fontosak. Tehát mindhárom lelet ismeretében mondható a folyamat stabilizáltnak. Minden fontos, de együttesen kell értékelni és a beteget folyamatosan figyelni, hiszen az első két évben a legnagyobb a kiújulási kockázat. Folyamatos onkológiai gondozás és képalkotó vizsgálatok továbbra is fontosak.


        Kérdés: 2012. március 25., 11:42; Megválaszolva: 2012. március 27., 12:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: