Mit jelentenek a következő adatok és milyen kezelés várható erre a szövettani eredményre?

Eltávolított minta: jobb emlőrészlet Szövettani typus: carcinoma ductale invasivum mammae 1.d.. In situ componens: a mintában kiterjedten látható cribriform, ill.comedo necrosist mutató high grade DCIS componens (a tumorban ductalis cancerisatio is megfigyelhető) Nottinghami szövettani grade: G3 (tubulus-képzés: 3, mag-polymorphia: 2, mitosis: 3) Mitosis index: 16/10 hpf Malignus microcalcificatio: látható Peritumolalis érinvasio: látható Peritumoralis szöveti reactio: közepes A tumor legnagyobb átm.-je: 32mm, pT2 Sebészi szélek: Medialis szél: több mint 10 mm mind az invasiv, mind az in situ componenstől Lateralis szél: több mint 10 mm mind az invasiv, mind az in situ componenstől Alsó szél: 2 mm az invasiv és 4 mm az in situ componenstől Felső szél: több mint 10 mm mind az invasiv, mind az in situ componenstől Anterior szél: 6 mm mind az invasiv, mind az in situ componenstől (emlő bőre tumormentes) Basalis szél: 1 mm mind az invasiv, mind az in situ componenstől Immunhistochemiai vizsgálatok: -oestrogen receptor: 95%, erős -progesteron receptor: 2%, erős -c-erb B2: score: 3 -p53: 3 % gyenge közepes -MIB-1-gyel 12% körüli proliferatios fractio Az in situ componensben a myoepithelialis sejtréteg p63 immunhistochemiai reactioval is azonosítható

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza mellrák témában

Nincs mód, hogy az összes részeletet magyarul kifejtsem, mert a legtöbbre nincs is magyar szó.

Tehát:

Eltávolítottak az emlőből egy 32 mm-es daganatot, bőségesen megbízható környzettel együtt. A daganatban már kiérett, valódi invázív rák is látható, meg az u.n. "in situ" komponens is, mely talán rákelőző állapotnak nevezhető (a daganatsejtek a "helyükön" vannak, egyetlen hámrétegben) .

Harmadik fokozat (Grade 3) . Itt a legjobb az 1.-es, közepes a 2-es, és rossznak számít a 3-as.

Erősen hormon-érzékeny viszont, ugyanakkor cerb-B-2 is 3 keresztes.

Nem írja a nyirokcsomók szövettanát.

Mindenképpen komoly kemoterápia, a megmaradt emlő sugárkezelése, Herceptin injekciók és évekig tartó hormonterápia (aromatáz-gátlókkal) szükséges.

Kérdés: 2012. március 22., 18:55; Megválaszolva: 2012. április 17., 19:10
Kérdések és válaszok: Mellrák, emlőbetegségek
Lyuk nélküli mellbimbó?
Emlő ciszta
Emlőbiopszia2
Emlő UH vizsgálat