• SZAKORVOST KERESEK

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        FÁJ A BAL MELLEM. MAMMOGRÁFIÁRA ELŐ VAGYOK JEGYEZVE, DE SOK ROSSZAT HALLOTTAM RÓLA. MÁR VOLTAM ILYEN VIZSGÁLATON, EZÉRT FÉLEK NAGYON. EDDIG NEM TALÁLTAM --VAS MEGYÉBEN-- MÁS VIZSGÁLATI LEHETŐSÉGET, BÁR TUDOM, HOGY VANNAK KÍMÉLETESEBB ELJÁRÁSOK IS. SZERETNÉM KÉRNI A SEGÍTSÉSGÉT, HOL VAN A KÖRNYÉKEN OLYAN ORVOS, AKI MÁS MÓDSZERREL VIZSGÉLNA. TANÁCSÁT, FÁRADOZÁSÁT ÉS SEGÍTSÉGÉT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM. TISZTELETTEL DÉNES VERONIKA

        Dr. Laki András válasza a mammográfia témában

        Az orvostudomány mai állása szerint a mammográfia az emlőbetegségek, és ezen belül főleg az emlőrák megállapításának alapvetően fontos és elsődleges módszere, nagyon sok olyan információt ad, ami semmilyen más módszerrel nem érhető el és ez tudományos igényességgel sokszorosan bizonyított tény. A mammográfián kívül vannak kiegészítő vizsgálatok is (ultrahang, MRI és szükség esetén célzott mintavétel szövettani vizsgálat céljára), de az alapvizsgálat szinte minden esetben a részletes, hozzáértő tapintás után elvégzett mammográfia. Bizonyos esetekben, így 30 év alatti életkorban, lehetséges, hogy csak ultrahang vizsgálatot végeznek, de ez az Ön korában már nem elégséges. Nem tudom, milyen rosszakat hallott a mammográfiáról, az emlő összenyomásával járó, átmeneti kellemetlenségen kívül nem jár más, az egyes emberre nézve bizonyítottan káros hatással. Nincs oka félni a mammográfiától, és ha panasza is van, akkor nagyon is javasolt az elvégzése. Ha fájdalma olyen erős volna, hogy a mammográfia nem végezhető el, akkor ezt beszélje meg a vizsgáló orvossal. Más módszerek hatékonysága elmarad a mammográfiától és azzal a veszéllyel járhatnak, hogy a korai emlőrák nem kerül felismerésre.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 08., 14:08; Megválaszolva: 2012. február 12., 10:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: