• Izolált szisztolés hypertonia?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!25 éves férfi vagyok. A kérdésem az lenne, hogy a vérnyomásomban magas a szisztolés érték /140-150 szokott lenni/ és emellé alacsony diasztolés társul/45-60/! A kérdésem hogy általában ez mikor szokott előfordulni, milyen kezelésre számíthatok?Mit szoktak ilyenkor javasolni?Korábban már voltam vérvételen és vizeletvizsgálaton az nem mutatott semmit. A közeljövőben lesz esedékes kardiológus felkeresése! Amúgy kondieterembe járok és 1 szer focizok is a héten!Válaszát köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Fiatal felnőttkorban inkább a szisztolés hypertonia a jellemző, bizonyos elméletek szerint a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása, erőteljesebben pumpáló szív, magas pulzustérfogat áll a háttérben. A magas pulzusnyomás (a nagy különbség a szisztolés és diasztolés érték között) jellemző lehet még pajzsmirigy-betegségre (vérvétellel vizsgálható, nem derül ki, nézték-e), aortabillentyű-elégtelenségre, ezeket is érdemes kizárni. Hogy szükséges-e kezelés, vagy elég esetleg életmód-váltás (pl. a kondizás nem nagyon szerencsés magas vérnyomás esetén, de futás, kerékpározás heti több alkalommal kedvező lehet), függ attól is, milyen egyéb rizikófaktorai vannak, van-e már valamilyen magas vérnyomás okozta károsodás (pl. szívultrahangon észlelhető kamraizomzat-vastagodás), esetleg milyen a centrális vérnyomás, bár ennek meghatározása nem mindenütt megoldható. A kardiológiai vizsgálat után már többet lehet tudni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 17., 16:47; Megválaszolva: 2011. október 18., 10:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés