Magas vérnyomás - gyógyszer - gyógyszer mentesség

Tisztelt Doktor / Doktornő! 1-2 mérés után arra jutottam, hogy kissé magasabb a vérnyomásom a normálisnál, ezért háziorvoshoz fordultam. Az orvos mindenképpen erőlteti a gyógyszereket, de más egészségügyis ismerősöm inkább ellene van. Béta-blokkolót, és értágítót írtak fel. (Nebibeta, Perindopril Actavis) Idő közben vettem egy jó minőségű felkaros automata vérnyomásmérőt. Gyógyszerrel 125-140 között volt a vérnyomásom, aztán 20 nap után immár 3 hete elhagytam a gyógyszereket. Így a vérnyomásom 130 és 150 között mozog, ha otthon nyugalomban mérem. (Izgatottság vagy alkoholizáláskor 175 is lehet) . Az orvosnál első alkalommal gyógyszer nélkül 185 volt, utána pár nappal később gyógyszerrel csak 150. Most ismét gyógyszer nélkül 190 volt, otthon lemérve csupán 141. Az eredmény hagyományos vérnyomásmérővel is hasonló volt otthon. Most szépen folyamatban van egy rakás vizsgálat. EKG, vér, vese ultrahang. Eddig mind rendben volt. Az tény, hogy az orvosi vizsgálattól nagyon izgulok. A kérdésem, hogy valóban szükséges-e a gyógyszer, vagy életmódváltással orvosolható-e a probléma? Jelenleg mozgásszegény életmódot élek, időzónám kb 5 órával el van tolódva (hajnali 3 körül fekszem, és dél felé kelek, de ez rendszeres, szóval erre állt be a szervezetem) . 23 éves vagyok, 170 magas 64 Kg, tehát nem kövér. Táplálkozásom nem túl vegyes, főleg margarinos kenyér, felvágott, tejföl, paradicsom, meg egyéb zöldség, ha van, viszont "rendszertelen", napi 1 vagy 2 alkalom, és akkor sokat eszek. Heti 1x-2x van alkoholizálás is, mert hát egyszer vagyok fiatal. A gyógyszerek örökös szedésétől tartok, mert olyakat hallottam, hogy később hozzászokik a szervezet, és egyre erősebbek kellenek, valamint impotenciát okozhat (ugyanezt a magas vérnyomásról is mondták) . Egyesek szerint csak a gyógyszergyárak profitjáért megy ez a gyógyszeres kényszerítés. Ha gyógyszerezve folytatnak rajtam további vizsgálatokat, akkor szerintem torzul az eredmény is, hiszen a gyógyszer ténylegesen csökkenti a vérnyomást, és ez nem megtévesztő? De a fő kérdés mégis az, hogy miket tanácsolna nekem? Tényleg gyógyszer egy életen át? Ha van más megoldás, honnan fogom tudni, hogy hat, amikor a gyógyszerek elfedik a valós adatokat?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

A magas vérnyomás kivizsgálásakor történik jobb esetben egy rizikófelmérés is, ekkor a vérnyomás, életkor, egyéb rizikófaktorok (fennálló érbetegség, cukorbetegség, magas koleszterinszint, dohányzás, családi anamnézis) figyelembevételével döntenek az azonnali vagy a későbbi kezelés szükségességéről. A fiatal életkor és az otthoni 130-150-es vérnyomás alapján én azt mondanám, pár hétig életmód-váltás, diéta, alkoholfogyasztás mérséklése (ugyan egyszer fiatal, de a magas vérnyomás betegség már egy életre szól) , rendszeres mérsékelt testmozgás javasolt, én ezután adnék csak gyógyszert - azt nem szívesen mondom, hogy a kezelőorvos által beállított gyógyszert hagyja el, bár ha jól értem, már meg is tette. Kivizsgálás mindenképpen indokolt, mivel a hypertonia hátterében sok egyéb betegség is állhat, és nem kizárt, hogy valóban tartós gyógyszerszedés lesz belőle, de az életmódváltással megelőzhetők a szövődmények, és valószínűleg jóval kevesebb gyógyszer szedésére lesz szükség. Megfontolandó hypertonia szakrendelés felkeresése.

Kérdés: 2011. május 18., 16:17; Megválaszolva: 2011. május 20., 09:29
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magasvérnyomás EKG lelet
Magas vérnyomás
Milyen oltást kaphatok?
Szivbetegség?
Alacsony Spo2 szint