• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves DoktorÚr/Asszony! Amiatt fordulnék önhöz,hogy mit jelent a diasztolé ,mármint értem magát a fogalmat,meg azt is,hogy ez az érték mikor magas,de mi van akkor,ha nekem 144/73 a vérnyomásom,mert ugye a szisztolé magas, ellenben a disztolé nem. A másik kérdésem az lenne,hogy lehetséges összefüggés van a kettő között,hogy kiskorom óta asztmás vagyok és nagyon erős gyógyszereket kaptam (pl. állandóan a Ventolint),hogy esetleg a vesemet károsította és amiatt magas a vérnyomásom? Köszönöm a választ előre is!

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Az Ön esetében az ún. szisztolés hypertoniáról lehet szó, ilyenkor a felső érték emelkedettebb, az alsó normális. Fiatal felnőttkorban ez a gyakoribb, később a diasztolés érték is emelkedik, idősekben az erek rugalmasságának csökkenése miatt ismét a szisztolés magas vérnyomás fordul elő gyakrabban. Fiatalkori hypertonia kivizsgálása kapcsán, ha felmerül másodlagos ok, a kivizsgálás része a vesefunkció, veseartériák ellenőrzése is, ezzel látható, van-e veseeltérés a háttérben. Nephropathiát egyébként jellemzően inkább fájdalomcsillapító gyógyszerek (valamint daganatellenes szerek, immunszuppresszív szerek) okoznak, nem valószínű, hogy az asthmagyógyszerek állnának a háttérben. Ez egyébként nem vészes emelkedés még, elképzelhető, hogy életmódbeli változtatás is elegendő (amennyiben megoldható, rendszeres mozgás, túlsúly esetén fogyás). Javasolt a háziorvos felkeresése kivizsgálás céljából.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 10., 13:50; Megválaszolva: 2011. május 14., 23:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben: