Magas vérnyomás, gyógyszerváltás

Tisztelt D.Nő/Úr! 23 éves nő vagyok. Szeptemberben derült ki hogy magas a vérnyomásom. A legtöbb amit eddig mértek 160 volt. Az EKG rendben van, voltam hasi uh-án szemfenék vizsgálaton, vérvételen, vizeletvizsgálaton. Minden rendben a trigliceridem 2.47 ez egy kicsit magas. Szeptember óta szedem a caduet nevű gyógyszert 5mg-osat, november óta a Caduet 5mg-os gyógyszert is. A vérnyomásom így is 140/80 körüli, de van hogy még mindig 155/80 at mér a háziorvosom. A családban édesapámnak és nagypapámnak is már fiatal korában is magas volt a vérnyomása. Elég stresszes az életem. Fogamzásgátlót is szedek de a nőgyógyászommal már konzultáltam. Azóta fogytam 10 kilót, de a sport nem igazán van az életemben. Még csak fél éve szedem ezeket a gyógyszereket, várjak még? vagy váltsak gyógyszert? vagy esetleg még további kivizsgálásra van szükségem? Válaszát köszönöm.

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

Nem teljesen tiszta, milyen gyógyszereket szed most, csak a caduet-et? Lehet, hogy jó lenne valamilyen ACE-gátló is mellé. Fiatalokban előfordulhat, hogy van másodlagos oka is a magas vérnyomásnak (vese-, hormonbetegség, de a hasi UH, vérvétel a durvább eltérésekre felhívhatja a figyelmet) , de egyre gyakoribb, hogy náluk is a túlsúly, mozgáshiány vezet az értékek megemelkedéséhez. Vérnyomásnapló, ABPM segíthet az otthon vérnyomás megítélésében, ha ez alapján úgy tűnik, továbbra is magas a vérnyomás, vagy kiugró értékek jelentkeznek, indokolt további vizsgálat. Valószínű azonban, hogy egy kis sportot (pl. úszás, kerékpározás) kellene beiktatni a mindennapokba, lehet, hogy ezzel is csökkenne a vérnyomás. A fogyás dicséretes, próbáljon továbbra is figyelni az étkezésére (kevesebb só, kevesebb bevitt kalória, finomított cukor - ezek is emelhetik a Tg-szintet -, több telítetlen zsírsav, hal, sovány tejtermék, zöldség, gyümölcs) . Ha dohányzik, azt azonnal el kell hagyni. Ha ezek és a kezelés ellenére magasak maradnak az értékek, javasolt hypertonia szakrendelés felkeresése.

Kérdés: 2011. március 29., 14:58; Megválaszolva: 2011. március 31., 07:45
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás