Vérnyomás eltérés karban

Tisztelt Doktornő! Egy véletlen folytán kb. 5 hónapja derült ki, hogy a vényomásom jobb karban (130-150) kb.20-30-al több mint a balban (100-120) . A háziorvos ezt mondtad, akkor mérjem a jobban, bár a neten mindenhol azt olvastam, hogy a magasabb értéket kell figyelnem. Jelenleg Lavestra H-t szedek, reggel este felet-felet. Foglalkoznom kellene e ezzel az eltéréssel--és ha igen hova forduljak? Köszönöm

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

Általában 10-15 Hgmm eltérés megengedett a két kar között, mindig a magasabb értéket kell figyelembe venni. Ha ennél nagyobb az eltérés, felmerül mérési hiba (nincs meg az 5 perc nyugalom az első mérés előtt, és a második mérésekor már lejjebb megy a vérnyomás) , vagy pl. érszűkület az alacsonyabb vérnyomást mutató karhoz vezető erekben. Ez utóbbi esetén belgyógyászati, angiológiai, szükség esetén kardiológiai vizsgálat jön szóba.

Kérdés: 2011. március 15., 10:50; Megválaszolva: 2011. március 18., 07:16
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás