Vérnyomás

Több mint 20 éve szedek gyógyszert a magas vérnyomásomra, ez jelenleg R1 Corinfar uno 40 retard, E1 Berlipril 10 mg. A vérnyomásom felső értéke szinte soha nem megy 140 hgm fölé, az alsó érték viszont a gyógyszerszedés ellenére is reggelente sokszor akár 100 hgm -et is meghaladja (és a felső érték mondjuk 134 hgm) . Mi okozza az alsó érték megemelkedését? A vérnyomásról olvasott cikkek jellemzően a felső (vagy mindkettő) érték emelkedéséről beszélnek. Ha az alsó vérnyomásértékem eléri a 95 hgm-t émelygés, hányinger fejfájás, fáradtság a tünetem. Van e valami speciális tennivalóm ez ellen a szokásos (sok folyadékfogyasztás, sok mozgás, alacsony só, cukor, szénhidrát fogyasztás) előírásokon felül? Megfelelő-e ez a gyógyszerezésem (bár lehet hogy ez összetetteb kérdés)?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

Valószínűleg a gyógyszereken kellene változtatni, én nem igazán pártolom a Corinfart, vannak ennél modernebb szerek, kifejezetten a Berliprillel nincs tapasztalatom, csak más enalapril-tartalmú gyógyszerrel. Középkorúakban egyébként nem ritka a diasztolés érték megemelkedése, de a későbbi szövődmények szempontjából ezt sem szabad elhanyagolni. Javasolt a háziorvos, vagy belgyógyászati, kardiológiai szakrendelés felkeresése, ahol beállítják a megfelelő gyógyszeres kezelést.

Kérdés: 2011. március 04., 17:29; Megválaszolva: 2011. március 07., 21:44
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás