• Vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több mint 20 éve szedek gyógyszert a magas vérnyomásomra, ez jelenleg R1 Corinfar uno 40 retard, E1 Berlipril 10 mg. A vérnyomásom felső értéke szinte soha nem megy 140 hgm fölé, az alsó érték viszont a gyógyszerszedés ellenére is reggelente sokszor akár 100 hgm -et is meghaladja (és a felső érték mondjuk 134 hgm). Mi okozza az alsó érték megemelkedését ? A vérnyomásról olvasott cikkek jellemzően a felső ( vagy mindkettő) érték emelkedéséről beszélnek. Ha az alsó vérnyomásértékem eléri a 95 hgm-t émelygés, hányinger fejfájás, fáradtság a tünetem. Van e valami speciális tennivalóm ez ellen a szokásos (sok folyadékfogyasztás, sok mozgás, alacsony só, cukor, szénhidrát fogyasztás) előírásokon felül? Megfelelő-e ez a gyógyszerezésem ( bár lehet hogy ez összetetteb kérdés) ?

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Valószínűleg a gyógyszereken kellene változtatni, én nem igazán pártolom a Corinfart, vannak ennél modernebb szerek, kifejezetten a Berliprillel nincs tapasztalatom, csak más enalapril-tartalmú gyógyszerrel. Középkorúakban egyébként nem ritka a diasztolés érték megemelkedése, de a későbbi szövődmények szempontjából ezt sem szabad elhanyagolni. Javasolt a háziorvos, vagy belgyógyászati, kardiológiai szakrendelés felkeresése, ahol beállítják a megfelelő gyógyszeres kezelést.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 04., 17:29; Megválaszolva: 2011. március 07., 21:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés