Magas vérnyomás kamasz fiúnál

Tizenhat éves kamasz unokaöcsémnél gyakori magas vérnyomást tapasztaltunk.Nővérem elvitte a szívcentrumba és ott kivizsgálták. A diagnózis: bicuspidális billentyű prolapsusa volt.Covarex AS 5mg -ot írtak fel neki. A doktornő szerint ezt élete végéig szednie kell majd.Én azonban ezt nem értem. Még csak 16 éves jó erőben lévő egészséges srác aki sportol és tele van energiával.Ön szerint ebbe bele kell nyugodni vagy érdemes tovább menni kivizsgáltatni.Köszönettel!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves kérdező!

A mitralis prolapsus és a magas vérnyomás nem függ össze. Kamaszkorban már inkább az elsődleges magas vérnyomás a gyakoribb (vagyis nincs kézzelfogható ok a háttérben) , de ehhez gyakran elhízás, kevés mozgás társul. Mivel ebben az esetben nincs ezekről szó, ha eddig nem vizsgálták, lehet, hogy érdemes lenne megnézni, nincs-e hormonális eltérés, veseeltérés a háttérben, ami a magas vérnyomást okozhatja (valószínűleg egyébként nem lesz) . Ha a családban előfordul hypertonia, az is inkább az elsődleges magas vérnyomást támogatja. Szükség esetén hypertonia centrum felkeresése jön szóba (megyei kórházakban, egyetemi klinikákon találhatók ilyenek) . Ha nincs egyéb eltérés, és az életmódbeli változtatás eszközei kimerültek (mert nincs hova fogyni és rendszeresen sportol) , vagy nagyon magasak az értékek, esetleg már a magas vérnyomás szövődményei is észlelhetők, akkor sajnos csak a gyógyszeres kezelés marad.

Kérdés: 2011. február 22., 14:04; Megválaszolva: 2011. február 23., 16:17
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás