Hormonvizsgálat-magas vérnyomásnál

Kedves Bene Orsolya! Köszönöm válaszát! Legyen kedves megírni hormonvizsgálatnál milyen adatokat kell kérni vérvételnél magas vérny.esetén. Számomra megdöbbentő, hogy a kórházban ezt nem csinálták meg csak kisrutint. Azóta már többen mondták.hogy pajzsmirigy túlmüködés is okozhat m.vérnyomást. Nem írtam meg részletesen múltkor csak annyit, hogy teljes kivizsgálást csináltak. Ultrahangok: szív, hasi Terheléses cukor! Valami fektetéses vizsg. De horm. vizsg. egészenbiztos nem! Ez az a bizonyos TSH? Köszönettel: Tímea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza magas vérnyomás témában

Kedves Tímea!

Igen, a TSH, valamint az fT3-fT4 ad információt a pajzsmirigy működéséről. Ezen kívül, indokolt esetben, a mellékvese hormonjainak és azok bomlástermékeinek szintjét lehet vizsgálni vérből ill. 24 órás gyűjtött vizeletből, valamint az agyalapi mirigy hormonjainak vizsgálata jön még szóba, de ezek elég ritka eltérések, így inkább gyanú esetén határozzák meg őket. Esetleg még a veseartéria célzott UH-os vizsgálata jön szóba, hasi UH-on ezt általában külön nem nézik, max. a vesék eltérő mérete, vesefunkciós eltérés hívhatja fel a figyelmet az artéria szűkületére.

Kérdés: 2011. február 22., 07:39; Megválaszolva: 2011. február 24., 20:28
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Friocard kapszula
Magas vérnyomás
Enyhén magas, de ingazdozó...
Megdöbbentően magas...
Kiugró vérnyomás