• Vérnyomás, szívritmus, köhögés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Mostanában egyre gyakrabban érzékelek magamon szapora szívverést, előfordult, hogy szívdobbanás kiesést is, néha egyszerre köhögést és/vagy enyhe fulladást, nehezített légzést. Ezért elkezdtem növelni a napi olivaolaj (kb. napi 0,5-1 deci exra szűz) bevitelemet, ill. 2-3-4 (ezt lehet túladagolni?) evőkanál hidegen préselt tökmagolajat is kezdtem fogyasztani, több diót, mákot ettem. Mivel pl. ma is izgatottság érzésem volt, megmértem a vérnyomásom és kb. 12 óra alatt többször is mérve 145-150/75-80 mmHg értékeket mutatott a szerkezet. Másnak ma normál értékeket mért. Ittam próba képpen a mérések eredménye miatt gyógynövényes hipertónia ellenes teakeveréket (két filtert), de nem lett igazán mérhető hatása. Próbálom fokozni a napi 1-2km-es sétáimat kocogásra, s újra napi-két napi kerékpár edzézzel kiegészíteni. Amúgy káros szenvedélyektől mentes vagyok. Mit lehet jelen helyzetben tenni? Próbálok nem a testem ellen élni, de lehet a családi öröklött magas vérnyomás kezd felszínre törni? Vagy csak rajtam múlik, hogy többet sportoljak? Mely esetben kell orvost is felkeresnem? Merjek nyugodtan így 3 hétre EU-s külföldi (enyhe fizikai) munkára menni, vagy rizikós egy alaposabb kivizsgálás nélkül? Válaszát várom és előre is köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! Ezek az értékek bizony már magasak. Sajnos egyre fiatalabb életkorban jelentkezik a hypertonia, de fiataloknál nem kizárt, hogy más eltérés áll a háttérben, ami miatt kivizsgálás (vérvételek, hasi UH, szívUH) javasolt. Ha nem lenne a hosszabb "utazás", azt mondanám, várjon egy hónapig, sportoljon, diétázzon (a túl sok olajjal csak annyi a gond, hogy ezzel több kalóriát is visz be), vezessen vérnyomásnaplót (nyugalmi állapotban mért értékekkel, naponta többször), majd háziorvos, de ha mellkasi fájdalom jelentkezik, vagy fokozódik a nehézlégzés, vagy a vérnyomás 160-180Hgmm köré emelkedik, azonnal kivizsgálás. Így azonban lehet, hogy érdemes lenne felkeresni a háziorvost még a külföldi munka előtt.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 29., 04:11; Megválaszolva: 2011. február 01., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés