• Klimax és magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Körülbelül 3 hónapja hagytam abba a fogamzásgátóló tabletta szedését.Ezután még egyszer volt menzeszem, de már kb. 2 hónapja elmaradt. A közelmúltban voltam orvosnál, ahol megállípították, hogy magas a vérnyomásom (rám kapcsolták a 24 órás mérést). Ez az érték nappal 150/100, éjszaka 110/70 körül mozog. A szemvizsgálat is kimutatta az 1. fokot. A szívverésem is felgyorsul olykor, a pulzusom eléri a 104-et, de akkor például a vérnyomásom normális. A vérnyomásom többször mérem napközben. Soha nem volt gon a vérnyomásommal korábban. Nem lehet, hogy a változókor hozta ezt a kiugró vérnyomást, lehet-e valahogy normalizálni az értéket? Már elkezdtem fogyasztani a fokhagymát, naponta egy fejet. VAgy most már életem végéig gyógyszert kell szednem? Még semmilyen fajta gyógyszert nem kezdtem el szedni. Sokmident lehet olvasni a gyógygomba kivonatokról, az ösztrogénről. Mit javasol? Nem szívesen alkalmaznám a gyógyszereket, inkább a gyógyhatású készítményeket részesítem előnyben. Ha van kérdése szívesen válaszolok még? Most voltam 42 éves. Köszönettel K.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A menopausával, a hormonháztartás megváltozásával valóban emelkedhet a vérnyomás, ráadásul a nők szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatos védelme is elvész. Természetesen megpróbálható életmódbeli változtatással a vérnyomás rendezése (sok mozgás, túlsúly esetén fogyás, mediterrán jellegű diéta, dohányzás elhagyása), ha ezzel pár héten belül nem csökkennek az értékek, gyógyszer a következő lépés (annál is inkább, mert már szemfenéki jelek láthatóak). A népi gyógyászati szerek is bevethetőek, a fokhagyma védhet a meszes plakkok ellen is (bár nagy hátránya, hogy a környezet nem minden esetben tolerálja), de a gyógyteák, gombafőzetek hatása nem bizonyított klinikai vizsgálatokkal, és a mellékhatások sem kiszámíthatóak. Az ösztrogénpótlással kapcsolatosan sincsenek egyértelmű eredmények a vérnyomáscsökkentés tekintetében, egyelőre a hypertonia kezelésében (legalábbis első szerként) nincs helye, ráadásul itt is számolni kell mellékhatásokkal (a trombózis, emlőrák kialakulásának kockázata emelkedik). Tehát érdemes elsőre életmódbeli változtatásokat végezni, de azt követően a gyógyszer a következő lépés.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 02., 15:35; Megválaszolva: 2010. október 04., 14:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés