• Amikor a diastoles vérnyomás 90 Hgmm felett van (20 éves lány)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Két éve élek együtt a párommal, aki agyvérzésben veszítette el a feleségét. A 3 felnőtt gyermeke közül az ikrek (20 évesek -fiú-lány) még itthon laknak - tanulnak. Augusztusban Évike panaszkodott, hogy nagyon fáj a feje, megmértem a vérnyomását, ami 130/96 Hgmm, P: 95 volt. Beszéltem a háziorvosom asszisztensével, aki azt javasolta, hogy egy héten keresztül mérjük rendszeresen a vérnyomását . Az értékek a következők voltak: 126/98 - 116/82 - 124/86 - 125/92 - 129/94 - 124/89 - 124/92 - P: 91 100 124 85 96 114 87 126/94 - 133/100 - 121/100 P:106 98 99 Ezekkel az értékekkel felkerestük a háziorvost, akinek az volt a véleménye, hogy nincs semmi jelentősége a diast. értéknek, mivel a systoles értékkel nincs probléma. Szerinte egy 20 éves lánynál nem kell ezzel törődni, mivel nagyon vékony testalkatú. Annyit mondott, hogy mozogjon sokat, és majd idővel rendeződni fog a magasabb érték. Említettem a doktor úrnak, hogy az édesanya nagyon hirtelen halt meg, súlyos agyvérzésben, akinek szintén magas volt a vérnyomása. Kezelték gyógyszerrel, de nem nagyon használtak már a különböző gyógyszerkombinációk sem. Kérdezem Önt, hogy fogadjuk el a doktor úr válaszát, ne törődjünk vele, vagy esetleg vizsgáltassuk ki őt. Én kórházban dolgoztam, kardiológushoz el tudnám kísérni, ha Ön ezt indokoltnak tartaná. Féltjük őt nagyon, nehogy az évek során ő is úgy járjon, mint szerencsétlen édesanyja, aki csak 40 éves volt, mikor a tragédia megtörtént. Válaszát előre is megköszönöm. Tisztelettel: Benedekné K. Mária

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A diasztolés értékek valóban magasak, a pulzusszám sem ideális, nem tudom, mennyire történtek nyugalomban a mérések. Első körben általában életmódváltás javasolt - rendszeres mozgás, mediterrán jellegű étrend (úgy látom, fogyás itt nem jön szóba), de ha 3-4 hét múlva is ilyen magasak az értékek, javasolt kivizsgálás.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 09., 10:20; Megválaszolva: 2010. szeptember 10., 14:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés