• Speciális magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Ismerősöm súlyos magas vérnyomásban szenved. A felső érték magas, az alsó pedig jelentősen megközelítit a felsőt. Mi ennek az oka, és milyen veszélyekkel jár? Hogyan lehet ezt a problémát eredményesen kezelni? Válaszukat előre is köszönöm.

        Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező! A magas vérnyomás hátterében gyakran nem mutatható ki egyéb eltérés, ilyenkor beszélünk elsődleges/primer/esszenciális hypertoniáról. Sok esetben nemcsak a felső, hanem az alsó érték is magas. Ha ez a két érték közel van egymáshoz, annak inkább alacsonyabb vérnyomás esetén van jelentősége- sokkra, szívelégtelenségre, aortabillentyű szűkületére utalhat. A kezeletlen hypertonia szövődmények kialakulásával jár - fokozódik az érelmeszesedés kialakulása, mely szív-, agy-, vesekárosodáshoz vezethet, ezért mielőbbi kezelésre van szükség. Javasolt hypertoniával foglalkozó szakrendelés (belgyógyászat, kardiológia) felkeresése, ahol megtörténnek a megfelelő vizsgálatok (egyéb kardiológiai rizikófaktorok szűrése, célszervkárosodás felmérése), és beállítják a gyógyszeres kezelést is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 26., 10:52; Megválaszolva: 2010. augusztus 08., 12:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés