0

Tisztelt Doktor úr, / Doktornő! 19 éves vagyok, magas vérnyomásos problémáim kb 5 hónapja kezdődtek, 140/90 Hgmm-es átlag vérnyomással, fejfájással, szédüléssel, orrvérzéssel. A háziorvosom kivizsgálásokra küldött, vérképem tökéletes lett, 24 órás vérnyomásmérésemet ő úgy értelmezte, hogy 1-es tipusú magas vérnyomás betegségem van. ( RR-holter: 125/82 min., max: 145/103, HI 18) Kezdetben Ednyt 5 mg-os napi 1 tabl-át kaptam, de 1 hónap múlva újra jelentkeztek a problémáim. Az orvosom gyógyszert cserélt, Nebilet 5 mg-os tbl., napi 1 szem. Viszont ez sem segített sokáig, kb. 1 hónapja a gyógyszer szedése ellenére újra jelentkeztek a problémák. Kardiológián voltam, ahol a következő eredményt kaptam: Ritmusos szívműködés, csúcs felett 2/6 int systoles zörej. Kompenzált keringés. EKG: SR.ép ingvez jobbra hajló R-tengely, incomplett jobbszárblokk, norm. repol. Szemfenék vizsgálatom is volt, ami nem igazolta, hogy hypertóniám lenne. A családomban több magas vérnyomásos, illetve több szívbeteg is található.Sem a háziorvosom, sem a kardiológus nem mondott semmit, egyenlőre nem tudják mi bajom, új gyógyszert kaptam, Concor 5 mg, napi 1 tbl., és egy új időpontot, augusztus 31-ére szívultrahangra. Lassan úgy érzem magam mint egy kísérleti nyúl. A következő vizsgálatig még elég sok idő van, ezért szeretném tudni mire számíthatok. Lehetséges, hogy szívbeteg lennék? A választ előre is köszönöm! Alexandra

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a magas vérnyomás témában

Kedves kérdező! A hypertonia hátterében gyakran nem mutatható ki egyéb ok, ilyenkor primer/esszenciális hypertoniáról beszélünk. Fiatal korban azonban érdemes másodlagos okokat is kizárni (vesebetegség, szívbetegség, hormoneltérések). Az EKG-n észlelt inkomplett jobbszárblokk önmagában nem ad okot aggodalomra, nagyon gyakran szervi eltérés nélkül is látható. Leírásra került még egy csúcsi zörej, ami a mitralis billentyű eltérésére utalhat, valószínűleg csak prolapsusról (lazább, és emiatt nem megfelelően záródó mitralis billentyűről) van szó, de a hypertonát nem ez okozza. Összességében a vérnyomás miatt kezelésre van szükség (ill. életmódbeli változtatásokra - ha a szívultrahang rendben van, akkor sport, túlsúly esetén fogyás, mediterrán jellegű diéta segíthet), de a kardiológiai vizsgálat miatt ne aggódjon előre feleslegesen, valószínűleg csak a prolapsus fog igazolódni (bár ezt biztosan csak a szívultrahang tudja majd megmondani).

Kérdés: 2010. június 11., 22:06; Megválaszolva: 2010. június 28., 17:38
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Korrekt vérnyomás értékek?