Izolált Systolés Hypertónia

Tisztelt Doktor Úr/Nő!

27 éves vagyok. Most fogok jelentkezni rendőrnek, nemrég voltam háziorvosnál igazolásért. Megmérte a vérnyomásom, és 150/90 volt. Azt mondta biztos izgultam, otthon is méregessem. Azóta itthon is méregetem, de sokszor 140/60 körüli értéket mutat. kb. 180cm, 76kg vagyok. Utána olvastam és azt találtam, lehet hogy ez izolált systolés hypertónia, bár inkább ez csak 60 év felett jelentkezik. Lehetséges ez? Mit lehet ellene tenni?

Köszönöm válaszát

Tamás

Dr. Szamosi Szilvia válasza hypertonia témában

Kedves Tamás!

Idősebb korban az erek meszesedésével, rugalmasságuk csökkenésével magyarázható a szisztolés érték emelkedése, de fiatalokban is előfordulhat izolált szisztolés hypertonia, melyet gyakran a perctérfogat (a szív által egy perc alatt kipumpált vértérfogat) növekedése okoz (pl. pajzsmirigy-túlműködés, fokozott szimpatikus idegrendszeri aktivitás miatt) . Ez az érték önmagában, szervkárosodás nélkül még nem feltétlenül igényel kezelést, sóbevitel korlátozása, rendszeres testmozgás, ha dohányzik, annak elhagyása segíthet a vérnyomás normalizálásában, de érdemes lenne ABPM (24 órás vérnyomásmérő) segítségével is felmérni, milyenek a napközbeni és éjszakai értékek, illetve kizárni, nem áll-e egyéb szervi eltérés az emelkedés hátterében.

Kérdés: 2009. december 06., 19:09 ;Megválaszolva: 2009. december 06., 19:09
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Hypertónia
Jó napot kívánok! Kérdezni szeretném 17éves fiamnál hypertóniát állapítottak meg. Minden eredménye rendben volt versenyszerűen...
Magas vérnyomás idegi megterheléskor
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Érdeklődni szeretnék, hogy mennyire veszélyes a 130/80 vagy 140/90, 140/98-as értékű vérnyomás. Ezek az értékek nem...
Magas vérnyomás és nyakfájdalom
Tisztelt Doktornő! 3 éve diagnosztizálták nálam a magas vérnyomást. Azóta állandóan gyógyszert szedek. Mióta magas a vérnyomásom  gyakran fáj...
Kardiológiai lelet
Tisztelt Doktornő! Kardiológiai lelettel kapcsolatban kérném segítségét melyet mellékeltem. 3 kérdésem lenne. 1. a leleten jelölt bal kamra...
Vérnyomás brobléma
Vérnyomás csökkentő szedése mellett (nap 1 Concor Almo 5 mg , 0.5 db Co-Valsacor 160 mg/ 25) Ma 138/ 59 vérnyomásom 61 -es pulzussal . Fáj a fejem....