Szívzűr?

Tisztelt Doktornő! 48 éves nő vagyok, 9 éve van magas vérnyomásom, ehhez kb. másfél évvel ezelőtt társult szapora szívverés, majd fél éve kezdődtek extra ütések-kihagyások, jelenleg pedig gyakran erősen nyom a mellkasom, ilyenkor nagyokat kell sóhajtoznom, és a bal mellem alatt is szúr elég gyakran, átnyilall a hátamba is. Háziorvosom már sokféle gyógyszert próbált ki rajtam, de valamelyik tünetem előbb-utóbb mindig visszatért, vagy éppen a gyógyszer mellékhatásaként még rosszabbul éreztem magam (ACE gátlók) . Itt az interneten, különböző orvosi oldalakon azt olvasom, hogy már enyhébb panaszok esetén is javasolt egy kardiológiai kivizsgálás, engem viszont a háziorvosom nem küld, azt mondja, minden a vérnyomás miatt van. Amikor jól érzem magam, eszembe sem jut, de mikor rosszul vagyok, úgy érzem, hogy a szívemmel van baj. Az időjárási frontok is eléggé megviselnek, és terhelésre intenzívebbé válik a szúrás-nyomás-nehézlégzés, és a szegycsontom is fáj. Ön szerint valóban nem indokolt a kivizsgálás? És tényleg "csak" vérnyomás probléma? Sajnos a családi háttérben előfordult több szívbetegség is (elégtelenség, és billentyűhibák) , ezért félek, hogy nálam is hasonló gond lehet. Önnek mi a véleménye? Köszönöm válaszát: Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza mellkasfájdalom témában

Kedves kérdező!

Mellkasi fájdalmakat sok eltérés okozhat, ezeket vizsgálat nélkül nehéz elkülöníteni. Lehet, hogy a panaszok hátterében mozgásszervi vagy pszichés tényező áll, vérnyomáskiugrással összefüggésben is jelentkezhet mellkasi fájdalom, de tekintve a családi előzményeket, a hypertoniát (nem írja, gyógyszerrel milyenek a vérnyomások, vannak-e gyakran magasabb értékek) , az életkort (nem tudom, menopausa előtt vagy már után áll-e) , felmerül koszorúér-betegség lehetősége is. Az extraszisztole, extra ütés lehet ártalmatlan jelenség, de utalhat a szívizom keringési zavarára is. Mindenképpen indokolt lenne kardiológiai vizsgálat (szívultrahang, EKG, terheléses EKG/izotóp) ennek kizárására, csak ezután lehetne "banálisabb" okokra fogni a panaszt.

 Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. június 15., 11:23; Megválaszolva: 2009. június 15., 11:23
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Alacsony Spo2 szint
Pulmonális hypertonia
Hogyan tudok leszokni
Magas vérnyomás
magas vérnyomás