• Magas vérnyomás kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor nő/úr!

        51 éves vagyok. Közel 25 éve van magas vérnyomásom.  Ez alatt az idő alatt különböző gyógyszeres kezelésben részesültem. A háziorvosom az alábbi gyógyszeres kezelést írta fel, amit kb. két éve szedek: MicardosPlust 80 mg. Napi egy szem. Emellett napi két szem Nitromint retard 2,6 mg-ost, illetve este 10 mg-os Concort. Naponta iszom a csipkebogyó-hibszkusz teát, illeve Omega3 halolaj kapszulát szedek. Időnként Xanax 0,25 mg-os nyugatót is be kell vennem. A  menopausára pedig Remifemin tablettát. A rendszeres gyógyszerszedés mellett az utóbbi más fél hónapban a vérnyomásom átlagban kb. 170-190/90-100, pulzus: 53-70. Időnként mellkasi nyomás, légszomj, nehéz légzés, fáradékonyság is jelentkezik, különböző időszakokban, sokszor pihenés alatt is. Súlyom: 89 kg, magasságom: 164 cm. Ülő munkát végzek, keveset mozgok.

        Abban kérném segítségét, hogyan lehetne beállítani a vérnyomásomat.

         

        Üdvözlettel: Gerencsér Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        Nem csak a gyógyszeres kezelésen alapul a vérnyomás beállítása, bár amennyiben az Ön által leírt kezelés nem megfelelő, ki lehetne még azt egészíteni más készítményekkel. Azonban az is sokat számít, mit tesz Ön a vérnyomás csökkentése érdekében. A megadott értékek alapján az Ön testtömegindexe 33, ami elhízást jelent (25 felett túlsúlyról, 30 felett elhízásról beszélünk), az első lépés tehát a fogyás lenne. Nem kell extrém fogyókúrás módszerekre gondolni, fokozni kellene a gyümölcsök, zöldségek, növényi olajok, tejtermékek bevitelét, csökkenteni a kalóriabevitelt, a telített zsírok, egyszerű cukrok fogyasztását, és rendszeres testmozgást (pl. esténként fél óra tempósabb séta) kellene a mindennapokba beépíteni.
        A mellkasi panaszok miatt, valamint a szív-érrendszeri rizikó és a magasvérnyomás szövődményeinek felmérésére indokolt lenne kardiológiai vizsgálatot (szívultrahang, terheléses EKG) végezni, kardiológus segíteni fog a gyógyszeres kezelés beállításában is.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-27 10:08:24; Megválaszolva: 2011. október 04., 10:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés