• Magas vérnyomás stressz hatására

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Pár napja egy szemészeti vizsgálat alkalmával, mintegy mellékesen kiderült, minden bizonnyal magas a vérnyomásom, mert a szemfenéken az artériáim szűkebbek, a vénáim, teltebbek. 39 éves nő vagyok. Eddig kb. kéthetente mértem a vérnyomásomat (nyugodt körülmények között, itthon), ami rendszerint a 125/80-as érték környékén mozgott, sőt nem ritkán 120 alatti volt a szisztolés értékem. Viszont tény, hogy egyébként egy kimondottan szorongó, "be-stresszelős" emberke vagyok. Rá kellett jönnöm, hogy amikor feszült vagyok, izgatott, akkor szó szerint az egyik percről a másikra a 156/98-as magasságba ugrik a vérnyomásom. Kávét, kólát, fekete teát nem iszom. Gyógyszereim: Harmonet drg.; Bilobil forte 2x1 (Meniére-szindr.); Venoruton forte 1x1; Rutascorbin 3x1. Édesítésre Stevia szirupot használok. Testmagasságom 174 cm, súlyom 77 kg. Amennyiben lehetséges, szeretném elkerülni vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedését... Ön szerint mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm! (Ivoa)

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves kérdező!

        A szemészeti eltérés miatt érdemes lenne egy rövidebb kivizsgálást végezni, az életkora miatt az egyéb rizikótényezők (vércukorszint, vérzsírszintek, vesefunkció) felmérése javasolt, ezt háziorvosa is el tudja végeztetni. Megfontolandó egy 24 órás vérnymásmérő (ABPM) felhelyezése is, illetve otthon sűrűbben lehetne mérni a vérnyomást (vezessen vérnyomásnaplót! ). Ha nincs egyéb rizikófaktor, többnyire elegendő az életmód-változtatás: sószegény, zöldségekben, gyümölcsökben, növényi olajokban, halakban gazdag étrend, rendszeres testmozgás (pl. napi 30 perc séta, úszás). Dohányzás esetén annak elhagyása, illetve az alkoholfogyasztás mérséklése javasolt még, valamint segíthet a fogyás, bár a megadott értékeket tekintve az Ön testtömegindexe a normális felső határán van.

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-05 19:15:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 06:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: