• Gyógyszerkölcsönhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr /Nő!

        Úgy tudom, hogy a carvedilol az enalapril nevű vérnyomáscsökkentő hatóanyaggal (Ednyt) kölcsönhatásba lép. Mit jelent ez a kölcsönhatás, családtagom mind a kettőt kapja.mikor lehet szükség mégis a két gyógyszert együtt szedni? Úgy tudom a carvedilolt a fluoxetinnel sem szabad együtt szedni itt mi a mechanizmusa a gyógyszerkölcsönhatásnak?

        Köszönettel:

        Kovács Katalin 

        WEBBeteg szakértő válasza a gyógyszerkölcsönhatás témában

        Kedves Katalin!

        Mind a carvedilol, mind az enalapril csökkenti a vérnyomást. Az előbbi a béta-blokkolók csoportjába tartozik, a pulzusszámot is csökkenti, kissé tágítja az ereket, az utóbbi az ún. ACE-gátlókhoz tartozik, és komplexebb mechanizmusokon keresztül hat. Mindkét szert alkalmazzák a szívelégtelenség kezelésében is, együttadásukra gyakran sor kerül (pl. akkor is, ha az egyik készítmény hatására nem következik be megfelelő vérnyomáscsökkenés).

        A carvedilol és a fluoxetin a májban ugyanazon enzim által bomlik le, ez a vérszinteket befolyásolhatja, így együttes szedésük kerülendő, vagy fokozott óvatosságot igényel.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya


        Dr. Bene Orsolya
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-20 09:38:44; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 19:34

      • Kérdések és válaszok a témakörben: