• Differenciált vérnyomás.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A jobb karomon mért vérnyomás150/100.volt,kérésemre megmérte a háziorvosunk a balkaromon is,ott 130/100.volt.

        Pár hónap múlva, a háziorvos emlékezve,automatikusan a jobb karomon mérte,merthogy ott a magasabb,csodák csodája most ott volt az alacsonyabb.Nemtudom,hogy a vérnyomásmérők nincsenek hitelesitve, vagy más magyarázat is van.Az orvos nem tudta, vagy nem akarta megmondani az okát.

        Várom válaszukat.Üdvözlettel.

                                         Gyula.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vérnyomás témában

        Tisztelt Gyula!


        Normálisan a két karon mért vérnyomás között 10-15 Hgmm különbség lehet, általában a jobb karon mért érték a magasabb. A nagyobb különbségnek azért van jelentősége, mert utalhat a karba vezető artériák valamelyikének szűkületére, vagy összenyomódására, esetleg az aorta betegségére.
        Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a mozgás, a beszéd, a lábak keresztezése, a kar izmainak megfeszítése is emelheti a vérnyomást.

        Standard módszer alapján 5 perces nyugalmi helyzet után, ellazult izmokkal, megtámasztott háttal és alkarral kellene vérnyomást mérni. Elképzelhető, hogy az Ön esetében nem teljesült minden tényező egyszerre, ezért volt egyszer a bal, máskor a jobb karon kissé magasabb a vérnyomás. Ha van otthon vérnyomásmérője, a fenti szempontokat figyelembe véve mérje meg mindkét karon a vérnyomást.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-26 20:41:46; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: