• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot doktor Úr/Nő! Édesanyámnak 5 évvel ezelőtt volt egy szívműtéte, akkor stentet ültettek be. Most 80 éves és kb. 1 hónapja nagyon ingadozik a vérnyomása. Január 18.-án a mellkasban szorító érzés és magas vérnyomás 182/82 miatt kihivtam az ügyeletest, aki kb. 1 óra mulva - addig spray-el próbálkozott - kihivta a mentőket. A mentőorvos ÉKG-zta és nekem azt mondta, hogy nem kap elég oxigént a szív. Bevitték a kórházba a koronária örzőbe. Két nap után ÉKG-zás után hazaengedték, hogy majd terheléses vizsgálatra februárban visszarendelték, kaptunk időpontot. Ma 24-e van azóta szedi azt a vérnyomáscsökkentőt is, amit a kórházban irtak fel neki Norvasc 10 mg-osból, minden reggel fél tablettát. Sajnos azóta sincs jobban, majdnem egész nap fekszik, mert szédül, és naponta 1-2x- igaz csak rövid időre, kb. fél órára - érzi ezt a mellkasi szorítást. Ma megmértem megint a vérnyomását, de most meg 102/55 volt. Megitattam vele egy kávét, de előtte már bevette a rendszeres gyógyszereit.(Simvor, Nebilet, Plavix, Norvasc, Rebluxon, Nitro-dur tapasz, Aspirin protect)

        Kérdésem: 1./ A Norvasc-ot akkir is rendszeresen minden reggel be kell vennie, ha un. normális a vérnyomása?  2./ Az ő esetében mi az általánosan elfogadott normális vérnyomás érték?

        Kérem szíveskedjen válaszolni. Tisztelettel: Pogrányi Istvánné

        WEBBeteg szakértő válasza a magas vérnyomás témában

        Tisztelt kérdező!

        A célvérnyomás idős korban is a 140/90Hgmm alatti érték. Idősekben a testhelyzettel összefüggő vérnyomás-szabályozás már nem működik olyan jól, mint fiatalabbakban, így felüléskor, felálláskor gyakran fordul elő vérnyomásesés, szédülés, emiatt nem törekszünk a túl alacsony értékekre. (Egy 2008-as tanulmány szerint 80 éves kor felett már a 150/80Hgmm-es célvérnyomás is jelentősen csökkentette az agyvérzés kialakulásának esélyét.) Ha a vérnyomások most inkább alacsonyak, megpróbálható a Norvasc adagjának felezése, esetleg a dózis másik felét este vehetné be (ha a tabletta negyedelése megoldható), gondot kell fordítani a megfelelő folyadékbevitelre. A frontok is szerepet játszhatnak az ingadozásban, a mostanihoz hasonló, melegebb idő inkább az alacsony vérnyomásnak
         kedvez, hidegfront előtt viszont a vérnyomáskiugrások száma nő meg. Elképzelhető, hogy a mellkasi fájdalmak is vérnyomáskiugrásokhoz társulnak, de tekintetbe véve a korábbi stentbeültetést, felmerül, hogy inkább koszorúér-szűkület okozza a panaszt – erről több információt a terheléses EKG fog nyújtani.

        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-26 09:04:20; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 10:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés