• Magas vérnyomás, magas pulzus

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr/Nő! 22 éves múltam, fiatal nő vagyok,jelenleg munkát keresek! 2008.aug.21-én édesapám este megmérte a vérnyomásom, akkor a pulzusom nyugalmi helyzetben 90 volt,ami tudtommal a határérték! Azt hozzáteszem, hogy a vérnyomásommal sosem volt gond, itthon gyakran mértem én is, mivel van készülékünk! Aztán édesanyám beleültette a fejembe, hogy ez a pulzus magas, és hát őrlödtem, míg végül vasárnap elvittek az ügyeletre, ugyanis 109 volt a pulzusom! Ott csináltam EKG-t, nem mutatott semmit a doktornő, azt mondta vegyek be 10mg-ot Betaloc Zokot, ha ilyen eset van, de menjek el a háziorvosomhoz és csináltassak egy vérvételt! El is mentem vérvételre, ami két helyen tért el! Az Se totál transzferrin megh.3,93 (referencia tartomány 1,70-3,40) és a TSH, ami 3,7353 (0,3000-3,2000)! A háziorvosom azt mondta ez biztos nem pajzsmirigy,mivel hormonális szinten nem jelent meg! Az FT 4 13,600 és az FT 3 5,09! Ő azt mondta,hogy 2 hétig szedjek reggel és este Xanax-ot! Ha szükséges délben is,mert idegi alap! Reggel 0,25mg-ot veszek be és este hol 0,25-öt, hol 0,5mg-ot! Azóta én nem érzek semmit, tehát itthon dolgozok a kertben, csinálom a dolgom, mégis, most nyugalmi helyzetben mértem a vérnyomásom és 140/89 111-es pulzus! Rögtön bevettem egy 0,25-ös Xanax-ot! Ön mire gondol, tényleg átmeneti idegi alap lehet? És tényleg meggyógyulhatok? Eddig soha nem volt gond a vérnyomásommal és most sem érzem rosszul magam, akkor mitől van???És amit még elfelejtettem mondani, hogy 6 vagy 7 éve szedek fogamzásgátlót, ezen kívül semmi gondom nem volt! 2007.decemberében nézték a TSH-t és semmi gond nem volt vele! Kérem doktor Úr/Nő válaszát! Ugye nem a szívemmel van gond? A szüleim nyugtatnak, hogy biztos idegi és hogy ez tudat alatt van, mert hogy nincs párom, nincs munkahelyem és biztos őrlödök! Kérem segítsen! Köszönettel: Ágnes

        WEBBeteg szakértő válasza a vérnyomás témában

        Kedves Ágnes!

        Szeretném megnyugtatni, hogy nem a párhiány miatti örlődés és folyamatos idegeskedés az oka a szaporább szívműködésnek,és a vérnyomás határértékeinek. Sajnos nem vagyunk egyformák, és egyes betegségek is különböző korban jelentkezhetnek. A szapora pulzusra való hajlam vagy magas vérnyomásra való hajlam már fiatal korban is jelentkezhet. Ilyen esetekben a legfontosabb teendő a folyamatos ellenőrzés és az eltérések súlyosságától függő gyógyszeres vagy életmódbeli kezelés. Az Ön értékei még nem számítanak súlyosnak, de mindenképpen cselekvést igényelnek.

        Szapora szívműködésre kis dózisú béta-blokkoló szedése szükséges.( a Betaloc Zoknál már vannak korszerűbb, kevesebb mellékhatással bíró gyógyszerek is). Az emelkedettebb vérnyomásértékei miatt próbálja étkezéséből a sót száműzni. Ha ez nem sikerül, akkor esetleg gyógyszerszedés is szóba jön. Ezek nem olyan nem betegségek, amiből meggyógyul az ember, folyamatos kezelésük szükséges. 

        Dr. Jóna Angelika


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-09-04 21:34:50; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 07:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Vérnyomás problémámra nehezen találtak gyógyszert, kezdetben, 20 éve az alsó érték volt kicsit magas 90-94, később a felső is romlott. Érdekes módon a jelen megoldás fontos része este xanax 0,25 mg-nek a fele. 2 éve voltam, kardiológusnál...