Tervezett terhesség - magas vérnyomás

Tisztelt Doktornő! 43 évesen tervezett terhesség előtt állok (még nincs gyermekem) . Az első konzultáció alkalmával mért vérnyomás értékem magas volt, és mivel túlsúlyos vagyok, az orvosom testsúlycsökkentést és a Dopegyt szedését javasolta, amit tavasszal meg is kezdtem. Azóta fogytam 15 kg-ot, de a Dopegyt szedésével meggyűlt a bajom. Sok kellemetlen mellékhatása jelentkezett, melyek egyre súlyosbodtak. A levertség, rossz szájíz és közérzet mellé később állandó viszketés, 20 forintos nagyságú kiütések megjelenése és az ajkaim gyakori feldagadása jelentkezett, így a gyógyszer szedését abbahagytam, és a múlt héten elmentem kardiológiai szakrendelésre. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy a Dopegyt-et nem szedhetem, más gyógyszer viszont nincs, amit terhesség előtt és alatt szedhetnék anélkül, hogy a magzat károsodna, így az egyetlen út a fogyás. A fogyást én is fontosnak tartom, és a kúrát természetesen folytatom, de aggódom, mi van, ha a fogyás egymagában nem rendezi a vérnyomásom, vagy mi lesz, ha a terhesség alatt alakul ki (illetve újul ki) nálam magas vérnyomás. Mivel a babavállaláshoz az idő szorít, tanácstalan vagyok, hogy mit tegyek. 165 cm magas vagyok. Tavasszal még 140 kg voltam, most 125 kg, ami mindig nagyon sok, de ennél gyorsabb ütemben nem tudok fogyni, és így a normális testsúly elérése még egy-két év lehet. Addig viszont fokozatosan romlanak az esélyeim a teherbe esésre. Kérem, írja meg nekem, hogy mit javasol, mit tegyek, illetve arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy kaphatnak-e, s ha igen, milyen gyógyszert kaphatnak, akik babát szeretnének, és a Dopegyt-re hozzám hasonlóan allergiásak, érzékenyek. Soha, semmilyen gyógyszert nem szedtem tartósan, és semmilyen gyógyszerérzékenységem nem volt, így ez az állapotom aggaszt, és nem tudom mit tegyek. Nagyon szeretnék kisbabát, de a kardiológus szerint ez most ellenjavalt. Mit tegyek? Szíves válaszát várom.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza tervezett terhesség témában

Kedves Kérdező, van még néhány gyógyszer ami adható várandós nőknek vérnyomás csökkentésre szükség esetén, nyugodjon meg. Nem tudom, hogy mi a helyzet a cukorháztartással, mert ilyen túlsúllyal gyakran ez is problémás. Javaslom, hogy keressen egy belgyógyász-kardiológus specialistát, aki terhesekkel is foglalkozik, leginkább a lakhelyéhez legközelebbi orvosi egyetem klinikáján. Itt, az Ön sajátos helyzetét is figyelembe véve, a terápiát be tudják állítani. A testsúly csökkentése valóban nagyon fontos mind az Ön, mind a születendő gyermek egészsége szempontjából. Szerintem, mivel már a jelenlegi életkorban sem gyakori a spontán fogantatás, inkább érdemes a szülésszel is egyeztetve még egy évet várni, mivel jobb egészségi állapot esetén a terheséggel és szüléssel kapcsolatos komplikációk esélye csökkenhet. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. november 29., 21:42; Megválaszolva: 2015. december 01., 19:16
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás 30 évesen
Mellkasi fájdalom
Laborvizsgálat eredménye
Komoly kardiológiai problémám van?
Friocard kapszula