• Gyógyszerek magas vérnyomásra

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves doktornő! Édesanyám nevében fordulok önhöz. Édesanyám 70 éves, a vérnyomásával valamit a cukrával vannak problémái. A napokban volt egy nagyobb kivizsgáláson ami többnyire a cukra miatt történt, de megállapították, hogy magas a vérnyomása. A vizsgálat végén, a 20 éve szedett gyógyszerét (lisonorm), leváltották másik 4 gyógyszerre (Rawel sr 1, 5 mg, Nedibeta 5mg, Normodipine 10mg, Renitec 20mg). A kérdésünk az lenne, hogy ezeket valóban egyszerre mind be kellene szednie? Mind a 4 tabletta vérnyomás csökkentő, ezért nem érti, hogy ezek közül miért nem elég egy fajtát szednie, miért kell 4-et, mikor eddig csak egyet szedett? Ezen felül felírtak még neki Metfogammát a cukrára.Ezt lehet szedni vérnyomáscsökkentő mellett? Előre is köszönöm a válaszát.Üdvözlettel:Zsuzsanna

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszerek együtt témában

        Kedves Kérdező! Az eddig szedett 1 gyógyszer eleve 2 volt, mivel kombinációs készítmény kétféle hatóanyaggal. A Normodipin és Renitec helyettesíti a régit nagyjából. A Rawel enyhe vízhajtó, vérnyomás szabályozó, valamint szív és agyérvédő hatása is van. A Nebibeta kissé lassítja a pulzust, értágító és vérnyomáscsökkentő is. Az bevétel időpontja az állapottól is függ, de nincs akadálya annak, hogy egyszerre bevegye elvileg. A kétségeket a kezelőorvossal kellene megbeszélni. Lehet hogy el kellene osztani, valamelyik reggel, valamelyik este lenne jó. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2015. március 07., 09:48; Megválaszolva: 2015. március 09., 21:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: