• Étrendkiegészítő vérnyomás összefüggés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok doktor úr/nő! 18 éves fiatalember vagyok! Testmagasságom 187 cm súlyom 95 kg. Már 4-5 éve végzek súlyzós (konditermi) edzéseket, mivel az izmos test elérése volt a célom! Viszont körülbelül 1 éve mértem a vérnyomásom és kissé magasnak találtam azelőtt teljesen optimális volt. A legutóbb mért vérnyomási adataim (többször mértem, reggel felkelés után 2-3órával) 162/88, 149/88, 131/89, 138/84. A szüleim azt mondják hogy a táplálékkiegészítők okozzák amit az edzésekhez használok. Általában fehérjét szedek, néha amino savat illetve vitaminkiegészítőt, azért hogy fedezzem az izomfejlődéshez szükséges szénhidrát illetve fehérjebevitelt. A kérdésem az lenne hogy valóban ez állhat-e a vérnyomás emelkedésének, illetve az ilyen étrend-kiegészítők teljesen egészségesek e? Hogy konkrétabb képet kaphasson erről a fehérjéről leírom mit tartalmaz. Reggel felkelés után éhgyomorra veszek be egy adagot (por formájú) vízben elkeverve.: Adagonként tartalmaz DV % Kalória 119 kcal Kalória Zsírból 15 kcal Zsír 1.7 g abból telített zsírsavak 1 g Koleszterin 26 mg Nátrium 43 mg Kálium 133 mg Szénhidrát 3.8 g Élelmi rost 0 g Cukor 1.5 g Fehérje 22 g Makronutriensek 73% Fehérje 13% Szénh. 6% Zsír 8% Egyéb Kalóriaeloszlás 74% Fehérje 13% Szénh. 13% Zsír 0% Egyéb Typical Amino Acid Profile / serving L-Alanine 1078 mg L-Arginine 528 mg L-Aspartic Acid 2288 mg L-Cysteine 616 mg L-Glutamine 4360 mg L-Glycine 374 mg L-Histidine 352 mg L-Isoleucine 1342 mg L-Leucine 2266 mg L-Lysine 2222 mg L-Methionine 462 mg L-Phenylalanine 660 mg L-Proline 1254 mg L-Serine 1100 mg Taurine 300 mg L-Threonine 1430 mg L-Tryptophan 374 mg L-Tyrosine 704 mg L-Valine 1254 mg Azért szedem például ezt a fehérjét, mert ultraszűrt tejsavóból kivont fehérje, edzés után rögtön elfogyasztva könnyen felszívódik amivel segíti az izmok regenerálódását, illetve helyettesíti az azonnal étkezést. Mi a véleménye és a válasza a kérdéseimre. Nagyon szépen köszönöm

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A túlzott fehérjebevitel a vesék működését terheli, és magas vérnyomáshoz vezethet. A kiegyensúlyozott táplálkozásban a szénhidrátok az egész napi energiamennyiség kb. 55%-t, a fehérjék a 15%-át, míg a zsírok a 30%-át teszik ki. A szükséges energiamennyiség függ a a testtömegtől és a fizikai aktivitástól. Ezek figyelembe vételével javasolt a tápanyagszükséglet kiszámítása. Én a természetes ételek híve vagyok, bár bizonyára lehet tudományos alapossággal mesterséges táplálékkal is bevinni a szükséges anyagokat. Nemcsak az izomtömeg növelése, hanem a dinamikus edzés is fontos az egészség szempontjából. Ezek figyelembe vételét ajánlom a továbbiakban. A sóbevitel korlátozása is javasolt a magasabb vérnyomás miatt. Ha tartósan magasabb lenne a vérnyomás forduljon háziorvosához. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. április 13., 17:44; Megválaszolva: 2012. április 17., 16:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: