• Gyógyszer helyettesítése megfelelő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Apukám számára kérdeznék Öntől. Korábban évekig Aspirin protectet szedett, most Clopidrogel-t szed. Ezek a gyógyszerek egymás helyettesítői? Mindkettőt keringéstámogatásra ajánlják? Melyik hatékonyabb? Magasvérnyomásra szed Norvasc-ot és Lavestra-t, ezeken kívül szed Magne B6-ot, Migamma-t, Betarevin-t, fokhagyma kapszulát, Trentalt, nem dohányzik, viszont sajnos sokszor idegeskedik. Laborjában a koleszterin és vérzsír értékek jók. Másfél évvel ezelőtt nyaki duplex vizsgálat készült, akkor minimális szklerózis jeleit írtak le, idén februárban a vizsgálatot megismételték, az előzöhöz képest minimális progressziót láttak. Keringéstámogatásra melyik gyógyszert ajánlaná? Szükséges - e még a terápiát kiegészíteni? Fülzúgása is van, ez összefügg a stresszel? Köszönettel: K. Orsolya

        WEBBeteg szakértő válasza a keringéstámogatás témában

        Kedves Kérdező! A két gyógyszer nem egymás helyettesítői, a Clopidogrel hatékonyabb szer, ez is a vérlemezkék összetapadása ellen hat, mint az aspirin, ezáltal csökkentve a vérrögképződés lehetőségét. A nyaki ütőeren észlelt progresszió miatt javasolták az Aspirin protect helyett a Clopidogrelt. A vérlemezkék összetapadását megakadályozó gyógyszerek csökkentik a vérrögképződés (trombózis) lehetőségét.


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2012. április 10., 16:44; Megválaszolva: 2012. április 15., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: