• Hipertónia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Belevágnék a közepébe. Hetente 3-5-ször járok konditerembe edzeni. Egyetemre, vásárolni kerékpárral szoktam járni, valamint szoktam szoba kerékpározni és futni is. Étrendem átlagos (fehér húsok, tej termékek, kenyér, stb. Próbálok nem túl sok szénhidrátot és annál több fehérjét bevinni a szervezetbe a tiszta izom tömegnövelés miatt), edzésnapokon edzés után egy adag tejsavó fehérjét szoktam inni. Alkoholt alkalmanként fogyasztok, dohányzás még ritkábban. Napi 8-9 órát alszom. Az egyetem miatt nem érzem magam stresszesnek, nem vagyok fáradékony, nem fáj a fejem, nem volt a közeli rokonaim között olyan aki hipertóniában szenvedett volna, sőt alacsony vérnyomásban szenvednek többen is a családban, nem szoktam sózni az ételeket, főzéskor is csak ízlés szerint. Valamint a testalkatom sportos/izmos felépítésű. Ennek ellenére 150/100 as vérnyomásom van 60-as pulzus mellett, ami ha jól tudom már 1-es stádiumú hipertónia. Az elmúlt fél évben volt 135/90 ami ugyan magas volt, de nem adtam neki túl nagy jelentőséget, akkor kevesebbet mozogtam és 5kg-al nehezebb voltam, gondoltam, biztos amiatt lehet. De most már kezd aggasztani a dolog, hogy folyamatos mozgás mellett is folyamatosan nő a vérnyomásom és semmilyen olyan panaszt nem tapasztalok, ami a magas vérnyomásra jellemző lenne. Talán a fokozott vizelés és ritkán a szívdobogás, de ezek kiskorom óta megvoltak, és akkoriban meg 1-2 éve teljesen jó volt a vérnyomásom 120/80 stabilan éveken át. A kérdésem az lenne, hogy tud-e valami magyarázatot adni erre, valami kóros betegségnek nem lehetnek-e ilyen mellékhatásai, hogy megnő a vérnyomásom. Vagy menjek el egy vizelet, vér vizsgálatra? Vagy mit tud ajánlani? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: M. Csaba

        Dr. Csuth Ágnes válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Csaba! Az étrend-kiegészítőket át kellene nézni, hogy pontosan mik vannak bennük, a magas fehérjebevitel megterheli a vesét, a vese pedig kihat a vérnyomásra, tehát javasolt egy kiegyensúlyozott étrend, de a fehérjék bevitelét illetően nem kell túlzásba esni. Az ilyen fiatalkori magas vérnyomásnál mindig gondolnunk kell szekunder hypertoniára, ezért kivizsgálás javasolt belgyógyászaton vagy kardiológián.


        Kérdés: 2012. március 22., 12:54; Megválaszolva: 2012. március 24., 15:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: